Zmocněncem pro kvantové technologie bude ředitel NTC Petr Kavalíř

Spolupráce Univerzita Věda

„Vážím si příležitosti přispět k rozvoji kvantových technologií a materiálů," říká Petr Kavalíř.

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová společně zřídili novou funkci zmocněnce pro kvantové technologie a jmenovali jím Petra Kavalíře. V reakci na aktuální národní i globální výzvy v oblasti kvantových technologií se jedná o důležitý krok, který bude realizován bez jakéhokoli navýšení nákladů.

Tato nová pozice bude mít klíčovou roli v koordinaci a podpoře rozvoje kvantových technologií v České republice. Zmocněnec bude úzce spolupracovat s týmy obou ministrů a povede přípravu Národní kvantové strategie.

Jmenování zmocněnce reflektuje rostoucí důležitost kvantových technologií pro naši budoucnost. „Kvantové technologie jsou klíčovým prvkem pro technologický rozvoj České republiky i pro zajištění bezpečnosti našich informací a dat. Mají potenciál zásadně změnit způsob, jakým pracujeme, komunikujeme, vytváříme nové materiály či molekuly a řešíme složité problémy,” konstatuje místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Rozvoj kvantových technologií a materiálů úzce souvisí s oblastmi vědy a výzkumu, zdravotnictví, moderního průmyslu a jeho dopady mají potenciál ovlivnit celou společnost. „V České republice disponujeme špičkovým základním výzkumem, ten musíme podporovat a zároveň klást důraz na přechod k aplikaci, nasazování technologií do průmyslu a na vznik start-upů a univerzitních spin-offů. Tyto principy budou součástí Národní strategie pro kvantové technologie, kterou připravíme ve spolupráci s panem místopředsedou vlády pro digitalizaci Ivanem Bartošem a zmocněncem pro kvantové technologie Petrem Kavalířem,” uvedla ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

„Vážím si příležitosti přispět k rozvoji kvantových technologií a materiálů. Je to běh na dlouhou trať, kde nejde zdaleka jen o peníze. Musíme zkoordinovat naše aktivity nejen ve výzkumu, ale i ve vzdělávání, a potřebujeme také podnítit vznik uživatelské komunity, která pomůže najít a realizovat užitečné aplikace. Těším se na spolupráci se všemi zainteresovanými subjekty“ říká Petr Kavalíř.

Petr Kavalíř přináší bohaté zkušenosti v oblasti řízení výzkumu a vývoje, transferu technologií a korporátního managementu.  Má zkušenosti s vedením výzkumných projektů, podporou inovací a rozvojem strategických partnerství v rámci domácího i mezinárodního prostředí. Aktuálně působí jako ředitel výzkumného ústavu Nové technologie – výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni, který se zaměřuje na kvantové materiály pro udržitelné technologie. Dále zastává pozice místopředsedy expertního Výboru pro inovace a technologie v Business at OECD a je členem expertní skupiny pro výzkum, vývoj a inovace Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Od srpna je součástí týmu místopředsedy vlády pro digitalizaci. 

Nové technologie - výzkumné centrum

tisková zpráva Vlády ČR

20. 09. 2023