Barokní hudba našeho regionu v podání orchestru Fakulty pedagogické triumfovala v Regensburgu

Univerzita Úspěchy Veřejnost

Totožný program komorního orchestru katedry hudební kultury Consortium musicum a klatovského komorního sboru Kolegium pro duchovní hudbu uslyšíte 11. října na zahajovacím koncertu akademického roku 2023/2024.

V bývalém minoritském kostele Salvatorkirche v Regensburgu se 24. září konal slavnostní koncert u příležitosti 30. výročí partnerství mezi městy Plzeň a Regensburg. Pro tuto příležitost vybrala plzeňská delegace v čele s náměstkyní pro oblast školství a cestovního ruchu Lucií Kantorovou komorní orchestr Katedry hudební kultury Fakulty pedagogické ZČU Consortium musicum a klatovský komorní sbor Kolegium pro duchovní hudbu. Obě tělesa se dlouhodobě věnují poučené interpretaci hudby 18. století se zaměřením na region jihozápadních Čech a seznamují plzeňské publikum s nově objevenými kompozicemi hudebního baroka a klasicismu, které mají souvislost s naším regionem a jeho bohatou hudební kulturou.

Volba těchto těles se ukázala jako sázka na jistotu. Jejich umělecký vedoucí doc. Vít Aschenbrenner vybral pro tuto příležitost Svatohorskou korunovační mši vyšehradského regenschoriho Antonína Syrůčka (c. 1715-1762) a doplnil ji o nově objevené drobnější kompozice klatovského regenschoriho a barokního skladatele Jana Václava Flašky (c. 1708-1782), dobřanského rodáka Jana Josefa Ignáce Brentnera (1689-1742) a dalších skladatelů. Do posledního místa obsazený kostel se tak mohl zaposlouchat do děl v Bavorsku zcela neznámých skladatelů. Obavy, že půjde o hudbu průměrných kompozičních kvalit, rozptýlily hned první takty Flaškova Domine ad adjuvandum z klatovského hudebního archivu.

Energie a radost z interpretace barokní hudby byla přímo hmatatelná a nenechala publikum ani na chvíli vydechnout. Po posledních taktech závěrečné fugy v Gloria Syrůčkovy mše nešlo přeslechnout tiché výkřiky úžasu. Závěrečné standing ovation a dlouhý potlesk všech přítomných v lodi byl plzeňským interpretům zaslouženou odměnou.

Zástupkyně německých organizátorů Mélanie Dahri na závěr poděkovala všem účinkujícím slovy: „Bylo nám velkou ctí, že plzeňskými vyslanci u příležitosti oslav 30. jubilea partnerství mezi městy Regensburg a Plzeň jste se stali právě vy.“ Je skvělé, že tělesa zde zároveň reprezentovala naši Západočeskou univerzitu v Plzni.

Stejný program s identickým nasazením provedou Consortium musicum a Kolegium pro duchovní hudbu pro naši alma mater v rámci Zahajovacího koncertu akademického roku 2023/2024 v Korandově sboru v Plzni dne 11. října 2023 od 19 hodin. Jste na něj srdečně zváni.

Galerie


Fakulta pedagogická

Soňa Bařtipánová

29. 09. 2023