Růžový lochotínský králík je opravený. Univerzita jej nyní daruje obvodu

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Socha absolventa Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Adama Trbuška se dočkala opravy poškozených částí, odmaštění, umytí a nového dvouvrstvého nátěru včetně nástřiku speciální nanotechnologií

Generální opravou prošel v uplynulých několika dnech obří růžový králík, přesněji dílo s názvem Panoptikum bývalého studenta Západočeské univerzity v Plzni Adama Trbuška. Třítunový králík byl na několika místech popraskaný, měl rozbité oči a růžová barva byla dávno vybledlá. Univerzita, která je majitelem uměleckého díla, jej na žádost prvního plzeňského obvodu nechala opravit. Dalším krokem bude převod vlastnických práv na obvod.

„Už o tom jednáme delší dobu. Králík se během uplynulých let stal symbolem Lochotína a my chceme, aby tady zůstal. I proto bude nejlepší, když bude v našem majetku a o sochu se posléze budeme starat sami. S univerzitou jsme se domluvili, že před samotným převodem nechá králíka opravit,“ popsal místostarosta Jedničky Jiří Rezek, který s nápadem přišel. Aby bylo vše podle regulí, bezplatný převod uměleckého díla musí nyní posvětit rada městského obvodu.

„Osobně jsem moc rád, že socha Panoptikum najde své trvalé místo ve veřejném prostoru, protože do něj patří. Od chvíle, kdy byla instalována, nenechává nikoho lhostejným. Lidé na ni reagují, nutí je přemýšlet a zajímat se o sdělení, které nese,“ podotkl Josef Mištera, proděkan pro projekty a rozvoj Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. V roce 2015 stál v čele fakulty a byl také u odhalení sochy. „Socha byla opravována už jednou. Toto je podruhé a poté přijde na řadu nutná administrativa,“ doplnil Mištera. Fakulta za opravu díla zaplatí kolem 80 tisíc korun.

Kromě opravy poškozených částí, odmaštění, umytí a nového dvouvrstvého nátěru se králík dočkal též nástřiku speciální nanotechnologií. „Díky aplikaci přípravku dojde k zakonzervování povrchu, a tím se zabrání abrazi a vnějším vlivům, jako je UV záření, kyselé deště, mráz a další atmosférické vlivy,“ vysvětlil obchodní ředitel společnosti Nanoultron Václav Bezdička. Doplnil, že ještě před závěrečnou aplikací nanotechnologie dojde ke kompletní sanaci proti tvorbě mechů, sinic, řas a plísní.

Socha Panoptikum bude druhým uměleckým dílem v majetku prvního plzeňského obvodu. Prvním je Andělíček, soška, která byla v roce 2009 vylovena z Košuteckého jezírka; originál je dnes umístěn v budově ÚMO Plzeň 1. Na celém území obvodu se pak nachází více než dvacítka děl ve veřejném prostoru, z nichž je většina v majetku města Plzně a obvod provádí jejich pravidelnou údržbu. Např. letos nechával obvod obnovit a očistit desky památníku Lidice–varují! v parku U Bazénu a památníku obětem 2. světové války na náměstí Odboje před Boleveckou základní školou. Tyto opravy vyšly dohromady na 32 tisíc korun. Údržba dalších uměleckých děl si letos zatím vyžádala náklady v řádu tisíců korun.

Galerie


Celouniverzitní

tisková zpráva ÚMO Plzeň 1

02. 10. 2023