Fakulta právnická oslavila 30 let

Absolventi Studující Zaměstnanci

Fakulta právnická (FPR) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) vznikla v roce 1993 jako čtvrtá právnická fakulta v České republice. Třicáté výročí svého založení si připomněla v pátek 22. září slavnostním zasedáním vědecké rady a setkáním s absolventkami a absolventy.

Na dopoledním slavnostním zasedání vědecké rady přivítal děkan FPR Stanislav Balík jednoho ze zakladatelů fakulty, předsedu Ústavního soudu Josefa Baxu, rektora ZČU Miroslava Lávičku, emeritní rektorku Ilonu Mauritzovou, členy a členky vedení FPR, akademického senátu fakulty, kolegia rektora a další hosty, mezi nimiž byl například také nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, předsedkyně a předsedové plzeňských soudů, děkani právnických fakult, zástupci profesních komor, bývalý soudce Evropského soudu pro lidská práva Aleš Pejchal a bývalý předseda Rady evropských advokátních komor Ranko Pelicarić.

Ve svém proslovu přirovnal děkan Stanislav Balík jednotlivé fáze existence fakulty k obdobím lidského života – od dětství přes pubertu po dospělost. Připomněl počátky fakulty a osobnosti, které nově se utvářející fakultu formovaly i složité období po roce 2009. „Za všech okolností jsme si uvědomovali, že naším klientem je především student a pro toho jsme se snažili dělat, co můžeme,“ uvedl děkan. „Dnes jsme v právnické obci vnímáni již jako dospělí. Fakulta je etablovaná a má v tomto regionu své místo. Máme nejen ve zdejší justici mnoho našich absolventů a absolventek a mezi našimi studenty a studentkami potkáváme již jejich děti,“ uvedl v pořadí sedmý děkan FPR. „Procházíme také generační obměnou – předáváme štafetu mladším kolegům a kolegyním,“ doplnil. 

„Před třiceti lety byla založena fakulta s vizí poskytovat vynikající právnické vzdělání, podporovat oborový výzkum a přispívat k rozvoji právního systému. Dnes můžeme s hrdostí říci, že tato fakulta má pevné a uznávané místo mezi ostatními právnickými fakultami v zemi, že se s ní počítá a že je s ní spojena řada skvělých osobností právnické obce,“ připomněl rektor ZČU Miroslav Lávička. 

Dobu vzniku fakulty přiblížil jeden z jejích hlavních zakladatelů Josef Baxa, se svým proslovem vystoupila také Ilona Mauritzová, která jako rektorka hájila existenci fakulty v době, kdy procházela kritickým obdobím, a také Jan Pauly, jenž stál v letech 2012–2020 v čele fakulty jako její děkan a zasloužil se v této době o její stabilizaci a rozvoj.

Součástí programu slavnostního zasedání vědecké rady bylo také přivítání publikace vydané právě k 30. výročí založení FPR, jejímiž kmotry se stali dřívější dlouholetá vedoucí katedry právních dějin prof. Karolina Adamová a předseda Ústavního soudu Josef Baxa. 

„Fakultu se podařilo založit ve velmi krátkém čase jednoho roku. O její vznik se velmi přičinili tehdejší rektor univerzity Jiří Holenda, soudci Josef Baxa a Vlasta Formánková a poslankyně Poslanecké sněmovny PČR Anna Röschová,“ připomíná v úvodu publikace její autor Antonín Lojek z katedry právních dějin FPR. Uvádí například také, že zatímco v roce 1993 začalo studovat na Fakultě právnické 209 studentů a studentek, dnes má 1500 studujících. Zájem o studium přitom vysoce překračuje možnosti fakulty. Publikace také představuje vedení fakulty, vědeckou radu a všech jedenáct kateder, popisuje vědecko-výzkumné aktivity fakulty a připomíná významné osobnosti její historie i současnosti.  

Po slavnostní dopolední části oslavila fakulta odpoledne své 30. výročí také se svými absolventkami a absolventy. Na tomto setkání, jehož se zúčastnilo přibližně sto bývalých studujících, děkan Stanislav Balík a proděkan Jan Pauly zavzpomínali na studijní leta dnes již v právnické obci působících absolventek a absolventů FPR. Děkan zdůraznil, že tito absolventi svým profesním působením pomáhají utvářet dobré jméno fakulty. Podle slov děkana Stanislava Balíka „je nesmírně důležité, že považují fakultu za svoji almam matrem a jako komunita jsou i nadále soudržní, kolegiální a na odborné úrovni“. „Dnes se verbálně otírá o fakultu již jen hlupáček,“ uzavřel děkan Balík.

Závěrečná část oslav pak proběhla ve formě přátelského setkání v prostorách Plzeňského Prazdroje. Účastníci dopoledního a odpoledního setkání zde měli možnost za hojné účasti neformálně pohovořit i s dnešními studenty a studentkami FPR.

Galerie


Fakulta právnická

02. 10. 2023