Třicáté výročí vzniku Nejvyššího soudu samostatné České republiky

Konference Spolupráce Veřejnost

Děkan Fakulty právnické Stanislav Balík se zúčastnil slavnostní konference, která připomněla významné výročí.

Nejvyšším soudu ČR hostil 14. a 15. září mezinárodní konferenci Role nejvyšších soudů při poskytování účinné právní ochrany. Slavnostní částí programu bylo i připomenutí 30. výročí vzniku Nejvyššího soudu samostatné České republiky.

Konference se zúčastnila řada významných osobností české a evropské justice, zástupců českých ústavních orgánů a dalších, pro právnickou obec významných institucí. Fakultu právnickou ZČU v Plzni na tomto setkání zastupoval děkan Stanislav Balík.

V rámci slavnostní části připomněli předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy a místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk historii soudu od jeho vzniku do současné doby a byla odhalena galerie všech soudkyň a soudců, kteří od roku 1993 dosud u Nejvyššího soudu působili a působí. Najdeme mezi nimi i absolventy magisterského či doktorského studia na FPR ZČU (Tomáš Durdík, Miroslav Hromada, Pavel Simon, Karel Svoboda a Petr Škvain), z nichž Miroslav Hromada a Petr Škvain zde i pedagogicky působí. 

V pracovní části konference vystoupili se svými referáty předseda Soudního dvora Evropské unie Koen Lenaerts, předsedkyně Nejvyššího soudu Nizozemska Dineke de Groot a předseda Nejvyššího soudu Finska Tatu Leppänen, místopředseda Nejvyššího soudu ČR Petr Šuk, soudce tohoto soudu Pavel Simon a soudci Nejvyššího správního soudu Michal Bobek a Zdeněk Kühn. Diskutovaly se otázky selekce nápadu k nejvyšším soudům, tvorba judikatury a odůvodňování rozhodnutí, zejména odmítacích usnesení. Zahraniční referenti se věnovali evropskému rozměru role nejvyšších soudů či představili roli nejvyšších soudů ve svých zemích, čímž přispěli k rozšíření právně komparatistickému pohledu na tématiku konference. 

Galerie


Fakulta právnická

Stanislav Balík

03. 10. 2023