Na Fakultě filozofické vznikl nástroj APIC pro identifikaci potřeb migrantů a migrantek v ČR

Seminář Věda Veřejnost

Workshopy představily novinku nevládním organizacím a veřejné správě.

Zástupci a zástupkyně nevládních organizací a veřejné správy se při workshopech Fakulty filozofické ZČU seznámili 12. a 14. září s novým a dosud neprezentovaným nástrojem APIC, který vznikl spoluprací katedry sociologie, katedry antropologie a katedry blízkovýchodních studií. Komplexní online platforma pro sběr dat má sloužit k identifikaci integračních potřeb migrantů a migrantek pobývajících v ČR.

Tým výzkumných pracovnic a pracovníků představil APIC jako nástroj vhodný k zhodnocení procesů v sociálních službách a programech, jež s migranty a migrantkami pracují, i jako nástroj pro evaluaci vlastní práce sociálních pracovníků a pracovnic či jako podklad projektových záměrů managementu sociálních služeb. APIC umí identifikovat komplexní potřeby migrantů a migrantek ve smyslu integračních potřeb a zrcadlit možné způsoby jejich podpory směrem k normativům společnosti.

Vznik nástroje APIC je jedním z cílů projektu EPIC (Evaluace úspěšnosti procesu integrace cizinců v dlouhodobém horizontu), který podpořila Technologická agentura ČR. Workshopy, jež ho představily, byly jeho dílčími výstupy.

V rámci projektu EPIC se v Plzni 9. a 10. listopadu uskuteční mezinárodní vědecká konference Trendy v politice sociální integrace a výzkumu, na niž se lze přihlásit do 13. října.


Galerie


Fakulta filozofická

Alena Pařízková

05. 10. 2023