ZČU je připravena poskytnout pomoc izraelské akademické obci

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Zákeřný útok hnutí Hamás, během něhož bylo zabíjeno civilní obyvatelstvo Státu Izrael, ale i zahraniční občané jiných zemí, šokoval celý svět a vedení Západočeské univerzity jej jednoznačně odsuzuje a vyjadřuje podporu a připravenost pomoci izraelským studujícím, vyučujícím, vědcům a vědkyním.

„Na Západočeské univerzitě v Plzni občané Izraele studují i pracují, v izraelských městech Ariel, Beerševa, Cholon, Haifa, Jeruzalém a Tel Aviv máme partnerské instituce a věřím, že naše vztahy jsou nejen profesionální, ale často i přátelské,“ je přesvědčen rektor ZČU Miroslav Lávička. 

„Izraelská armáda v neděli rozhodla o uzavření škol napříč celou ochromenou zemí. Těžko si lze představit, že právě škola je potenciálně nebezpečným místem, ale realita nás opět přesvědčuje, že i stěží představitelné věci se dějí. 

Myslíme na ty, kteří přišli o blízké, o majetek či o celé domovy, a chceme maximálně podpořit ty, kteří se jim snaží vrátit zpět, co ještě vrátit lze. Západočeská univerzita v Plzni vyjadřuje podporu a připravenost poskytnout pomoc,“ konstatuje rektor.

K situaci zaujala stanovisko také Česká konference rektorů ve svém Prohlášení ČKR na podporu vysokých škol Izraele.

Celouniverzitní

Šárka Stará

10. 10. 2023