Barokní avantgarda zahájila akademický rok 2023/2024

Koncert Univerzita Veřejnost

Tradiční slavnostní koncert provedly soubory Consortium musicum a Kolegium pro duchovní hudbu. Představily program, který sklidil velký úspěch v Regensburgu.

Zahajovací koncert akademického roku 2023/2024 s podtitulem Barokní avantgarda - hudební inspirace z Prahy a jihozápadních Čech rozezněl ve středu 11. října prostory Korandova sboru Českobratrské církve evangelické.

Návštěvníci a návštěvnice z řad akademické obce Západočeské univerzity i veřejnosti strávili večer ve společnosti komorního orchestru Consortium musicum a sboru Kolegium pro duchovní hudbu pod taktovkou Víta Aschenbrennera z katedry hudební výchovy a kultury Fakulty pedagogické ZČU.

Přítomné uvítal rektor Miroslav Lávička. „Tato tradiční akce se koná vždy na začátku a na konci akademického roku, ovšem mění se prostory, ve kterých se odehrává. Dnes jsme v těchto krásných prostorách Korandova sboru, dříve se koncerty konaly například v katedrále sv. Bartoloměje nebo v Betlémské kapli v Husově ulici. Můžeme tedy říci, že koncerty jsou do jisté míry putovní, jako kdybychom chtěli dokázat, jak univerzita prostupuje celou Plzní,“ řekl a koncert věnoval památce prvního rektora ZČU Jiřího Holendy a druhého rektora Zdeňka Vostrackého, kteří nás v letošním roce opustili.

 „Nám pedagogům Západočeské univerzity bych u příležitosti zahájení nového akademického roku rád popřál, aby se nám dobře učilo, a našim studentkám a studentům, aby se jim s námi dobře učilo,“ dodal na závěr rektor.

čZbytek večera už patřil hudbě českých skladatelů první poloviny 18. století, pražských chorregentů Šimona Brixiho a Antonína Syrůčka, dobřanského rodáka Jana Josefa Ignáce Brentnera a regenschoriho působícího v Klatovech Jana Václava Flašky či jeho současníka Václava Jana Kopřivy. Šlo o totožný program, s nímž účinkující soubory slavily v září velký úspěch při slavnostním koncertu k 30. výročí partnerství mezi městy Plzeň a Regensburg.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

12. 10. 2023