Ženy, věda a jiné nebezpečné věci. Na konferenci budou diskutovat úspěšné osobnosti i AI Matylda

Konference Studující Veřejnost

Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni pořádá další akci z cyklu Univerzita jako příležitost. Tentokrát se zaměří na ženy z řady rozmanitých oborů. Konference se uskuteční ve středu 15. listopadu v aule Fakulty pedagogické.

Jak univerzitní prostředí a vzdělávání přispívají k prosazování a respektování ženského hlasu ve společnosti? Tak zní jedna z otázek, na něž bude ve středu 15. listopadu hledat odpověď konference Ženy, věda a jiné nebezpečné věci, kterou připravuje Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni.

Akce posadí k jednomu stolu vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou; rektorku Univerzity obrany, brig. gen. prof. Zuzanu Kročovou, párovou terapeutku Elišku Remešovou, kanadskou filozofku a estetičku Marii Antonios Sassine, psycholožku Olgu Vlachynskou a romanistku a prorektorku Univerzity Karlovy prof. Evu Voldřichovou Beránkovou. Vystoupí také MATYLDA, žena vytvořená umělou inteligencí, a jako doprovod její duchovní otec, vývojář a analytik Jan Tyl.

Název akce odkazuje na slavnou knihu kognitivního lingvisty Georga Lakoffa Ženy, oheň a nebezpečné věci: Co kategorie prozrazují o mysli, která ukazuje, jak kategorie, jež používáme k organizaci našeho světa, odrážejí naše mentální struktury a jakým způsobem se liší v různých jazycích a kulturách. Konference se bude ubírat podobným směrem a bude ji zajímat například autenticita ženského pohledu v rámci řešení vědeckých, politických a společenských problémů a výzev současnosti.

Konference se uskuteční v rámci Týdne humanitních věd a je součástí cyklu Univerzita jako příležitost, jenž na ZČU vznikl v roce 2018.

"Panelové diskuse z tohoto cyklu patří mezi tradiční a velmi oblíbené akce pořádané Fakultou filozofickou. Umožňují totiž studujícím, zaměstnancům a zaměstnankyním univerzity i široké veřejnosti setkat se a diskutovat s lidmi, kteří propojují disciplíny, akademické a neakademické prostředí a ovlivňují společnost. Jsem velmi rád, že letošní ročník, konaný v rámci Týdne humanitních věd, poskytne možnost diskutovat se ženami, které vynikají ve svých oborech, a jsou výraznými osobnostmi veřejného života," říká děkan Fakulty filozofické David Šanc. 

Autorka cyklu Naďa Hlaváčková z katedry filozofie Fakulty filozofické dodává, že cyklus Univerzita jako příležitost vznikl jako reakce na nutnost ukázat význam humanitních a společenskovědních oborů na ZČU. „Potřeba rozvíjet kritické myšlení a analytické schopnosti ve snaze dlouhodobého porozumění různým perspektivám a v důsledku toho kultivace společnosti je doménou právě těchto oborů, a ty pak plní společenskou roli jako jakýsi mediátor mezi jednotlivými obory,“ míní.

Během pěti let tak besedy a konference nabídly akademické obci ZČU i veřejnosti setkání s osobnostmi, jakými byli například filozof Jan Sokol, ekonom Filip Matějka, novinář Václav Moravec, biochemik Martin Fusek nebo kybernetik Jan Romportl. „Nejinak je tomu i s letošními zvanými přednášejícími, jimiž jsou velice úspěšné ženy v řadě oborů," vysvětluje Naďa Hlaváčková s tím, že v rámci cyklu zatím všichni hosté vystoupili bez nároku na odměnu: „Tou jim bylo jen naše nadšení a jejich podpora dobré věci. A za to jim patří náš velký dík.“

Konference Ženy, věda a jiné nebezpečné věci se uskuteční ve středu 15. listopadu od 13 do 19 hodin v aule Fakulty pedagogické ZČU ve Veleslavínově ulici 42. Více informací o akci najdete na jejím webu či v profilu FB události.

Galerie


vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

prorektorka UK Eva Voldřichová Beránková

rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová

AI Matylda

párová psycholožka Eliška Remešová

filozofka a estetička Marie Antonios Sassine

vývojář a analytik Jan Tyl

psycholožka Olga Vlachynská

Fakulta filozofická

Naděžda Hlaváčková

30. 10. 2023