Amazing Business School má na ZČU již několikaletou tradici, letošní zimní semestr není výjimkou

Spolupráce Studium Studující

Studentky a studenti Fakulty ekonomické opět vyměnili školní lavice za vlakové vozy.

Amazing Business School, organizovaná katedrou podnikové ekonomiky Fakulty ekonomické, je inovativní v mnoha směrech, ale tím největším rozdílem je prostředí, ve kterém se odehrává. Tím je totiž jedoucí vlak!

Ano, čtete správně. Studentky a studenti vymění na tři dny školní lavice za vlakové vozy a za doprovodu vyučujících Fakulty ekonomické, svých mentorů, cestují napříč republikou. Pracují na projektech, jejichž téma si v týmu společně předem určí, a snaží se přeměnit podnikatelský nápad v reálný plán se vším, co k tomu patří.

Letošní ročník doznal nejen změn v mentorském týmu, ale i místech, která studující navštívili. Vše započalo už na konci předchozího školního roku, kdy byli ze zaslaných přihlášek vybráni účastníci. Ti se poprvé setkali na úvodní schůzce poslední zářijový týden. Cílem bylo o sobě něco málo zjistit, dát dohromady týmy a vymyslet téma projektů, který každý tým s pomocí svého mentora rozpracovával. Letos se projekty nesly v duchu udržitelnosti, a navíc byly použity pro formulaci udržitelných business nápadů v rámci pilotáže projektu ESDGs!

Začátek cesty nemohl být nikde jinde než na vlakovém nádraží, a to v pondělí 2. října. Po krátkém focení se nasedlo do vlaku a vyrazilo směr Praha. Hodinu a půl dlouhá cesta představovala ideální čas pro zahájení práce na Value Proposition Canvas (celkový přehled toho, čeho si zákazníci cení a co potřebují, ve vztahu ke konkrétnímu problému). V Praze si studentky a studenti během přestupu užili takzvané “safari”, tedy dotazování potenciálních zákazníků a získávání zpětné vazby. Pak už nastoupili na vlak do Brna, a než ten přejel republiku, stihly týmy pochopit základy Lean Canvas (jde o jednostránkový podnikatelský plán), určení problému i typického zákazníka. Odpolední program probíhal v brněnském Impact Hubu, jejichž prostory si mohli všichni prohlédnout při komentované prohlídce, a hlavně využili tamější konferenční místnost pro prezentaci Lean Canvas, které stihli ve vlaku vytvořit, a posunout se zase o kus dále v prototypování.

Druhý den začal rozcvičkou na čerstvém vzduchu, kdy se rozhýbaly nejen svaly, ale hlavně mozkové závity. Na programu byly totiž finance, o kterých se rozhodovalo na půdě Vysokého učení technického v Brně. To je spolu s JIC Brno, jejichž prostory týmy taktéž navštívily, dalším partnerem Amazing Business School. Odpoledne si vyzkoušel\ první prezentace svých nápadů před porotou složenou ze spolupracovníků (a podnikatelů) ČVUT a začaly pracovat s nástrojem Figma a platformou Shoptet, čímž zakončily velmi náročný den.

Třetí den ráno přišel čas opustit Brno a opět nasednout na vlak zpět do Prahy. Cestou měly týmy hodně práce. Musely svoje projekty i finální prezentace dokončit, protože před sebou měly zlatý hřeb - představování projektů na půdě Vysoké školy ekonomické. A jaké že projekty letos vznikly?

  • Automat na vodu bez plastových lahví, který míchá nápoje dle výběru v aplikaci
  • Elektronické vaporizéry, které si lze předplatit, a tím snižovat závislost, navíc je u nich nikotin nahrazován vitamíny v kouřové podobě
  • Zelené zastávky zlepšující čekání, především při vysokých teplotách, pomocí zelených střech, vodní mlhy nebo větrání
  • Portál pro sousedskou výpomoc propojující brigádníky a osoby, které potřebují pomoci například s vyklízením sklepu nebo nátěrem plotu

Na vítězný tým čekala sladká odměna v podobě veselého donutu. Pro všechny zúčastněné ale platí, že znalosti a zkušenosti, které za tři dny nabyli, jsou neocenitelné. Už teď se těšíme, jak je využijí v praxi, a jaké start upy díky nim spatří světlo světa. A stejně tak se těšíme na další ročník, který by se mohl vydat i za hranice!

Galerie


Fakulta ekonomická

Andrea Nádvorníková

18. 10. 2023