Věda, která léčí, se představuje v budově NTIS

V pátek 7. října byla slavnostní vernisáží v prostorách výzkumného centra NTIS zahájena výstava dětských kreseb, která vznikla v rámci společného projektu Západočeské univerzity v Plzni, Fakultní nemocnice Plzeň a hnutí Na vlastních nohou – Stonožka.

Projekt Věda, která léčí, započal na jaře letošního roku a jeho hlavním cílem je pomoci nemocným dětem. Vědci z fakulty aplikovaných věd společně s lékaři spolupracují na vývoji aplikace, která bude napomáhat v diagnostice, léčbě a výzkumu Crohnovy choroby, chronického zánětlivého onemocnění různých částí trávicího traktu. Výzkum finančně podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, které pozvalo školy z celé České republiky do výtvarné soutěže na téma Věda, který léčí.

Do soutěže se přihlásilo celkem 1 621 prací z 63 škol. Vybraná díla se na dvaceti panelech představují právě nyní v prostorách výzkumného centra NTIS a návštěvníci je zde mohou zhlédnout až do 11. listopadu. Poté se výstava přesune do univerzitní knihovny v kampusu na Borech, kde budou dětské práce k vidění od 21. listopadu do 21. prosince.

Vítězné práce ve čtyřech věkových kategoriích vybrali prezidentka hnutí Běla Gran Jensen, kardinál Dominik Duka, ředitel FN Plzeň Václav Šimánek, rektor ZČU Miroslav Holeček, děkan Fakulty aplikovaných věd ZČU Miroslav Lávička, přednosta Dětské kliniky FN Plzeň Josef Sýkora a advokát Jaroslav Svejkovský.  Předání cen vítězům proběhne 2. prosince v Arcibiskupském paláci v Praze po každoroční Stonožkové mši.

Galerie


Výstavu zahájil rektor ZČU Miroslav Holeček.

Hosty vernisáže přivítal na půdě fakulty děkan FAV Miroslav Lávička.

Prezidentka hnutí Na vlastních nohou – Stonožka Běla Jensen se žákyní ZŠ Spálené Poříčí Lucií Bayerovou, která přednesla svoji esej na téma Věda, která léčí.

Na výstavě vystoupil dětský sbor ŠUM z rokycanské základní školy.

Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

07. 10. 2016