Nezapomenutelná dvacátá: Umělecká cesta do éry první republiky

Studující Úspěchy Zaměstnanci

Význam tohoto díla přesahuje jeho estetickou hodnotu. Nezapomenutelná dvacátá jsou příkladem, jak může akademická sféra přispívat k oživení historického vědomí a posílení kulturní identity.

Poslední listopadový den se v prostorách Velkého mlýna v pražské Libni uskutečnil křest unikátní publikace Nezapomenutelná dvacátá, která je výsledkem třísemestrální práce studujících ateliéru Didaktická ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Kniha vznikla pod vedením oceňované ilustrátorky a pedagožky Renáty Fučíkové jako reakce na pandemické karantény a uzavírky.

Nezapomenutelná dvacátá přináší jedinečný pohled na období první republiky, ztvárněný prostřednictvím originálních studentských ilustrací a textů Renáty Fučíkové. Tato výjimečná publikace reflektuje nejen dobu první republiky, ale i uměleckou avantgardu 20. století. Grafickou úpravu knihy navrhl absolvent Sutnarky Jakub Heyduk, redaktorkou a koordinátorkou projektu byla autorka a překladatelka Lucie Šavlíková.

„Projekt vznikl uprostřed covidových karantén a uzávěr, aby povzbudil studenty v naději, že vše se v lepší obrátí. Protože přesně před sto lety doznívala podobná epidemie – španělská chřipka. Studující tak dostali na výběr připravená témata a někdy si k nim přidali i to, co zaujalo i je samotné,“ vysvětluje Renáta Fučíková.

Nezapomenutelná dvacátá nabízí čtenářům vizuální potěšení i edukativní hodnotu. Kniha obsahuje široký rozsah témat – od významných historických událostí, přes architekturu, až po kulturní fenomény, které formovaly tehdejší společnost. Je oslavou odvahy, kreativity a houževnatosti, tedy klíčových vlastností pro překonání výzev, jakými byly covidové karantény nebo španělská chřipka před sto lety.

Význam tohoto díla přesahuje jeho estetickou hodnotu. Nezapomenutelná dvacátá jsou příkladem, jak může akademická sféra přispívat k oživení historického vědomí a posílení kulturní identity. Knihu je možné zakoupit v nakladatelství Universum a stane se jistě ceněnou součástí knihoven milovníků umění, historie a designu.


Renáta Fučíková (*1964) je česká knižní ilustrátorka, výtvarnice a spisovatelka. Absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, kde se věnovala ilustraci a užité grafice. Proslavila se především tvorbou pro děti a mládež o české a evropské historii.  Za svoji práci získala řadu prestižních ocenění. Od roku 2016 je vedoucí ateliéru Didaktická ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity.

Více se o autorce dozvíte na www.renatafucikova.cz. 


Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

05. 12. 2023