V Berlíně se konalo 11. česko-německé setkání mládeže, organizoval je Tandem

Hosté International Konference

Pod heslem "Mládež utváří budoucnost – Demokracie, Participace, Diverzita" se koncem listopadu sešlo v Berlíně přes 50 mladých lidí z Německa a Česka, aby zažili víkend plný sdílení a spolupráce. Zorganizovalo ho pro ně Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem při ZČU.

Akci v pátek večer zahájil videopozdrav spolkové ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež Lisy Paus, přímo v sále všechny přivítali Raoul Taschinski a Marek Krajčí z České rady dětí a mládeže. Zdůraznili důležitost naslouchání hlasu mladých lidí a jejich začlenění do politických procesů.

Sobotní program odstartovaly různorodé workshopy, od politických témat (Politika nejen pro mladé a f3_kollektiv) až po kreativní aktivity. Účastníky a účastnice zaujal hlavně dopolední blok "Hands on!", který měl upozornit na důležitost tématu udržitelnosti v oblasti životního prostředí, ale i duševního zdraví. V nabídce byly praktické, kreativní a relaxační workshopy, jako je upcyklování starých knih, origami, jóga, intuitivní tanec, výroba přírodní kosmetiky nebo tvorba podcastů a vision boards.

Odpoledne pokračovalo intenzivními workshopy pořádanými organizacemi Konsent, Transparent, f3_kollektiv i samotným Tandemem. Ani večer nepřinesl oddych, sobotní program zakončila netradiční prohlídka Berlína z pohledu lidí na okraji společnosti.

Tím se symbolicky uzavřelo staré stěžejní téma a v neděli mohlo dojít k představení nového. Téma "Tvoříme společně - jednáme udržitelně“ s heslem #MameToInDerHand se bude zabývat právě tématem udržitelnosti v tom nejširším slova smyslu.

Nejen tento poslední bod programu 11. setkání české a německé mládeže přinesl zajímavé a inspirující podněty pro roky 2024–26, kdy bude Tandem s novým stěžejním tématem pracovat.

Galerie


Centrum výměny mládeže

Katarzyna Jindrová

08. 12. 2023