Výzkumný tým z fakulty aplikovaných věd významně přispěl k vítězství na prestižní soutěži

Tým z katedry informatiky a výpočetní techniky FAV se výrazně podílel na úspěchu partnerské společnosti PALAXO v soutěži konané v rámci celosvětové konference Fujitsu PFU. Zástupci katedry se v září v Londýně zúčastnili slavnostního večera spojeného s předáváním cen.

S mezinárodní společností PALAXO, která dodává inovativní řešení a služby především v oblasti informačního managementu, bezpečnosti a analýz, spolupracují výzkumníci z fakulty aplikovaných věd již třetím rokem. Poskytují konzultace, provádějí aplikovaný výzkum v oblasti zpracování nestrukturovaných dat a podílejí se na vývoji moderních technologií pro vytváření interaktivních webových stránek.
Celosvětová soutěž Information Capture Award pořádaná Fujitsu byla vyhlášena ve třech kategoriích: Trendsetter, Tech Genius a Cool Creator.

Společnost PALAXO vyhrála v první zmiňované kategorii a poté byla během slavnostního večera vyhlášena jako celkový vítěz soutěže. Následovalo pozvání na uzavřené jednání nejvyššího vedení Fujitsu a osobní návštěva prezidenta Fujitsu na společném stánku PALAXO a ZČU.
Tématem soutěže byl celosvětový trend digitální transformace a její dopad na správu dokumentů. Společnost PALAXO soutěžila s produktem CIRCULAROTM, který mimo jiné umožňuje inteligentní skenování přímo z webového prostředí a má celou řadu inovativních prvků. Inteligentní uživatelské rozhraní značně zrychluje celý proces skenování a archivace a poskytuje možnost uložit libovolná metadata k dokumentům. Metadata jsou automaticky rozpoznána a je možné je okamžitě využít k vyhledávání a filtrování výsledků. Mezi jeho přednosti patří rovněž analýza metadat v reálném čase.
Systém umí například rozpoznat datum splatnosti faktury, můžeme se tak okamžitě podívat na počet faktur, které jsou po datu splatnosti nebo budou po datu splatnosti za týden. Lze vytvořit například graf regionu, který má nejvíce nesplacených faktur,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Miloslav Konopík. Vše je dynamické a ihned k dispozici dle potřeb koncového uživatele. Tvůrci nezapomněli ani na cloudové řešení aplikačního serveru i datového úložiště: vytvořili tzv. elastický cloud, u kterého lze dynamicky zvětšovat a zmenšovat počet aktivních uzlů za běhu a reagovat tak na měnící se zátěž.
Výzkumný tým z katedry informatiky a výpočetní techniky pod vedením Miloslava Konopíka dodal technologické inovace, tedy indexaci, vyhledávání, rozpoznávání a analýzu nestrukturovaných dat a cloudové řešení. Zajímavostí je, že kromě Konopíka se tým skládal pouze ze studentů navazujícího magisterského studia, kteří díky tomu získali neocenitelnou zkušenost při transferu vědeckých poznatků do praxe.


Galerie


Fakulta aplikovaných věd

14. 10. 2016