Knihovníci sbírali zkušenosti v zahraničních knihovnách

International Spolupráce Univerzita

Ve dnech 7.–8. září se zaměstnanci Univerzitní knihovny zúčastnili odborného workshopu v rámci projektu Výměna zkušeností a sdílení dobré praxe vysokoškolských knihoven programu Česko-německý fond budoucnosti. Kromě workshopu navštívili Univerzitní knihovnu TU Chemnitz a Univerzitní knihovnu Lipsko.

Projekt Česko-německého fondu budoucnosti navázal na dlouhodobou spolupráci mezi Univerzitní knihovnou TU Chemnitz a Univerzitní knihovnou ZČU v Plzni. Ta se datuje cca již od roku 2009, kdy obě knihovny participovaly na projektech česko-saské spolupráce.

Na workshopu knihovníci probírali zkušenosti, diskutovali nové nápady a vzájemně se inspirovali zejména v oblastech aktuálních trendů v knihovnictví. Jedná se například o rozvoj Open Science, nákup, administraci a využívání elektronických informačních zdrojů a podporu vědecké činnosti akademiků (např. perzistentní identifikátory, platba APC poplatků aj.). Vzhledem k tomu, že Chemnitz bude evropským městem kultury v roce 2025 a Plzeň jím byla v roce 2015, došlo i na výměnu zkušeností v oblasti třetí role univerzit, spolupráci s městem a veřejností, pořádání kulturních a vzdělávacích akcí apod.

Na workshop následně navázaly komentované prohlídky univerzitních knihoven TU Chemnitz a Lipsko. Inspirativní byla zejména nedávná rekonstrukce bývalé tovární haly na budovu Univerzitní knihovny TU Chemnitz. Knihovny se podělily o své zkušenosti s rekonstrukcemi, probraly jejich klady i zápory a zamyslely se nad variantami řešení jednotlivých prostor v knihovně.

Celkově lze společnou dvoudenní akci zhodnotit jako velmi přínosnou, inspirativní a obohacující. Němečtí knihovníci řeší mnohé podobné problémy a výzvy, jako jejich čeští kolegové. O to důležitější je, že se plzeňští knihovníci blíže seznámili se svými kolegy z Německa a navázali důležité profesní kontakty do budoucna.



Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

28. 09. 2023