Budovu Fakulty pedagogické ZČU čeká generální rekonstrukce

Tisková zpráva Univerzita

Dva roky trvající práce by měly začít v létě 2024. Studující a vyučující z Chodského náměstí 1 bude na tu dobu třeba přestěhovat do náhradních prostor.

Závěr kalendářního roku přinesl dobré zprávy Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR totiž rozhodlo, že ZČU přidělí dotaci na generální rekonstrukci budovy Fakulty pedagogické na Chodském náměstí 1. Důležitá proměna má budovu zmodernizovat a přizpůsobit současným požadavkům. Předpokládané náklady jsou 383 milionů, přičemž dotace má činit 275 milionů korun a zbylou částku uhradí ZČU. Studující i vyučující bude na dobu prací třeba přestěhovat.

Budovu z roku 1925 navrhl architekt Hanuš Zápal, dnes v ní působí Centrum biologie, geověd a envigogiky, katedra německého jazyka, a především dvě největší katedry Fakulty pedagogické – pedagogiky a psychologie. Fakultě slouží i sousední adresa Klatovská 51, které se však tyto práce dotknou minimálně. Kromě toho sídlí ještě v centru města, ve Veleslavínově 42, kde má i děkanát.

„Získání dotace pro budovu na Chodském náměstí vnímáme jako velký úspěch, který navíc přišel symbolicky v roce, kdy si Fakulta pedagogická připomíná 75 let od svého založení. Věřím, že se budova promění ke spokojenosti studujících i vyučujících a že výsledek ocení také veřejnost. Rád bych poděkoval všem, kteří se o získání dotace zasloužili,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička.

Rekonstrukce bude generální, nedotkne se pouze několika vyhovujících oken a zatím ani fasády. Zato se počítá s rekonstrukcí střechy, s vnitřními bouracími pracemi a následnou stavbou nových podlah, stropů i příček, díky níž bude možné zmodernizovat stávající prostory a vytvořit úplně nové uspořádání. Součástí bude i kompletní výměna elektroinstalace a rozvodů.

Výběrové řízení na zhotovitele stavby proběhne v první polovině roku 2024. „V závislosti na jeho výsledku bychom chtěli práce zahájit během léta. Podle plánu by měly trvat 24 měsíců, a na tuto dobu bude nutné výuku z Chodského náměstí přesunout do náhradních prostor, zejména pak do budovy Univerzitní 22 v kampusu na Borech, kde sídlí například Fakulta strojní a Fakulta ekonomická,“ popisuje kvestor ZČU Petr Beneš.

Podle děkana Pavla Mentlíka posune rekonstrukce a modernizace budovu do 21. století. Dočká se například větších učeben a laboratoří, ale třeba i funkčního propojení se sousední Klatovskou 51. Mezi oběma budovami totiž dnes lze procházet pouze přes dvůr.

„V kampusu bude třeba po dobu rekonstrukce vytvořit zázemí pro více než 2000 našich studentek a studentů, kteří dnes budovu na Chodském náměstí využívají. S panem rektorem a panem kvestorem pracujeme na tom, aby studující již v době rekonstrukce měli pro studium lepší podmínky, než jaké mají nyní,“ řekl děkan s tím, že stěhování do kampusu se netýká pouze katedry německého jazyka: „Ta se přemístí do Veleslavínovy 42, kde ale zůstane už natrvalo. Budeme tak mít všechny jazykové katedry pohromadě na jedné adrese.“

Spolu s rekonstrukcí kolejí v Baarově ulici, která začala letos a má trvat do poloviny roku 2025, bude rekonstrukce Chodského náměstí 1 největší strategickou investicí ZČU na následující dva roky. Sousední budově Fakulty pedagogické na Klatovské 51 by univerzita ráda dopřála obdobnou péči v budoucnu. „Kromě kampusu spravujeme řadu budov nejen v Plzni, ale také v Chebu, a snažíme se je rekonstruovat postupně. Vše ovšem závisí na finančních prostředcích, které máme právě k dispozici,“ dodal kvestor. 

 

Fakulta pedagogická vznikla 14. září 1948 jako pobočka Univerzity Karlovy. Samostatnou fakultou se stala v roce 1964 a 28. září 1991 se sloučila s Vysokou školou strojní a elektrotechnickou, čímž vznikla Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická si tedy v tomto roce připomíná tři čtvrtě století působení v Plzni a Západočeská univerzita 75 let své nejstarší součásti. I proto spustila kampaň Formujeme Plzeň, která veřejnosti představuje, v čem je ZČU pro kraj a město přínosem a kam směřují její jednotlivé součásti.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

20. 12. 2023