Výzkumné centrum RTI na Mezinárodním strojírenském veletrhu

Od 3. do 7. října 2016 se na brněnském výstavišti konal 58. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, na kterém Západočeskou univerzitu v Plzni reprezentoval Regionální technologický institut, výzkumné centrum Fakulty strojní.

Tohoto největšího strojírenského veletrhu ve střední a východní Evropě, jehož ústředním tématem byl v letošním roce Průmysl 4.0, se zúčastnilo přes 1700 vystavovatelů a 80 tisíc návštěvníků. Velkému zastoupení zahraničních firem dominovali tradičně početní vystavovatelé z Německa společně s vystavovateli z Číny, která byla letos partnerskou zemí veletrhu.

Zástupci centra RTI a Fakulty strojní na své expozici prezentovali své laboratoře, jejich projekty a vybrané výsledky aplikovaného výzkumu. Návštěvníci si tak zde mohli prohlédnout např. ukázky speciálního 3D tisku - prototypové komponenty z nástrojové oceli s obtížně vyrobitelnými tvary a složitou vnitřní strukturou nebo kovové obrobky vyrobené pomocí speciálních postupů. Tradičně velké oblibě se těšily ukázky možností využití virtuální reality při projektování a ověřování výroby s pomocí brýlí Oculus Rift. Součástí expozice byla letos rovněž 3D tiskárna na kompozitní materiály vyrábějící nylonové součástky vyztužené orientovanými kevlarovými vlákny a souřadnicový měřící stroj zapůjčený firmou Zeiss, na kterém výzkumníci předváděli možnosti přesného skenování a měření kontur a tvarových ploch.

Galerie


Fakulta strojní

14. 10. 2016