ZČU byla součástí delegace premiéra Petra Fialy v Indii

International Spolupráce Věda

Počátkem ledna podnikl premiér Petr Fiala za přítomnosti zástupců vybraných českých výzkumných institucí diplomatickou cestu do Indie. Západočeskou univerzitu reprezentoval ředitel výzkumného centra NTC Petr Kavalíř.

Premiér Fiala se svým indickým protějškem Naréndrou Módím jednal o posílení vztahů mezi oběma zeměmi, rozvoji obchodní a obranné spolupráce a společných vědecko-výzkumných projektech. Na summitu Vibrand Gujarat v Gándhínagaru oba předsedové vlád přijali strategické partnerství v oblasti inovací. Lepší podporu dostane meziuniverzitní spolupráce, aplikovaný výzkum i vědecká mobilita. Hlavními oblastmi spolupráce budou obranný průmysl, kyberbezpečnost, zdravotnický výzkum, zelená energie, smart cities, chytrá doprava, udržitelné zemědělství a potravinářství.

„Summitu v Gujaratu se zúčastnila celá řada představitelů států a vlád nejrůznějších zemí. Indický premiér ve své řeči vyzdvihl Českou republiku jako jednoho z důležitých partnerů, což potvrzuje mimořádně dobré vztahy obou zemí a otevírá nám nové možnosti spolupráce v této části světa,“ říká Petr Kavalíř z NTC.

V průběhu návštěvy v Rádžasthánu 11. ledna navštívil premiér Fiala s delegací National Institute of Medical Sciences and Research (NIMS) Univerzity Džajpuru. Zde jednal s rektorem Balvirem S. Tomarem a dalšími zástupci vedení školy a akademiky o rozvoji společných výzkumných projektů a rozšíření spolupráce mezi vysokými školami a výzkumnými institucemi. Předseda vlády během návštěvy obdržel čestný doktorát NIMS Univerzity.

Delegace si také prohlédla místo stavby Maříkova institutu umělé inteligence, robotiky a kybernetiky, které by mělo být otevřeno v letošním roce. Kromě toho premiér odhalil základní kámen stavby Globálního institutu Petra Fialy v oblasti inovací a výzkumu ve zdravotnictví, který ponese jeho jméno. Tento institut se zaměří na různé výzkumné aktivity v oblasti medicíny a zdravotnictví, včetně biomedicínského výzkumu, výzkumu zdravotnických systémů a inovací v oblasti lékařských technologií.

Premiér Fiala označil podporu vědecké spolupráce a  inovací za klíčové téma své indické cesty. Součástí spolupráce by měly být výměny studentů a vědeckých pracovníků, ale také společné vědecké projekty. Ty první by se měly zaměřit například na biomedicínu a robotiku pro průmysl, následovat budou další.

"Indie se stává významným globálním hráčem, působí zde řada globální firem, vznikají nové firmy i univerzity specializující se na oblasti jakou polovodiče, IT, robotika, nové technologie, AI, pokročilé materiály, energetika, zelené technologie a samozřejmě automobilový průmysl, což reflektuje obrovský potenciál spolupráce této rychle rostoucí země. Věřím, že to představuje mimořádnou příležitost pro celou Západočeskou univerzitu v Plzni," podotýká Petr Kavalíř.

Západočeská univerzita udržuje s Indií velice dobré vztahy, především v oblasti výměnných programů studentů a akademické mobility. Rovněž ve výzkumném ústavu NTC pracuje již sedm vědců i vědkyň z Indie. V loňském roce ZČU dvakrát navštívil velvyslanec Indie J. E. Shri Hemant Harishchandra Kotalwar. 

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

15. 01. 2024