Prohloubení spolupráce s tchajwanskou Yuan Ze University

International Spolupráce Univerzita

Čtyřčlenná delegace vedená profesorem Fu z tchajwanské Yuan Ze University navštívila ve dnech 10.–12. ledna 2024 Západočeskou univerzitu v Plzni, aby jednala o spolupráci v oblasti vzdělávání a výzkumu.

Profesor Fu z tchajwanské Yuan Ze University navázal kontakt se ZČU již před 10 lety, a to s Radkem Schusterem z katedry filozofie Fakulty filozofické ZČU a s výzkumným centrem NTC, kde absolvoval výzkumný pobyt. Cílem nynější návštěvy bylo upevnit dosavadní spolupráci mezi oběma univerzitami.

Ve čtvrtek 11. ledna dopoledne se konal workshop pro zástupce Yuan Ze University na Fakultě filozofické s proděkankou pro strategii a rozvoj Terezou Šlehoferovou, děkanem Davidem Šancem a s Ludmilou Dostálovou, Ladou Wagnerovou a Radkem Schusterem za vedení katedry filozofie. Tématem workshopu byla diskuse o konkrétních možnostech spolupráce. Jako perspektivní se jeví především společné zajišťování doktorských studijních programů a výměnné pobyty magisterských studentů. Největší zájem delegace vzbudil výzkum v oblasti filozofie a etiky umělé inteligence, ale i další společná výzkumná témata jako mezinárodní vztahy či antropologie jídla.

Odpoledne se delegace setkala s prorektorem pro koncepci vzdělávání a záležitosti studujících Jiřím Kohoutem. Na závěr jednání předal prorektor Kohout profesoru Fu smlouvu o spolupráci podepsanou rektory obou institucí, jež zakládá formální rámec pro možnost spolupráce mezi Yuan Ze University a všemi součástmi ZČU. Zástupkyně za International Office Romana Suchá provedla delegaci po univerzitním kampusu na Borech. V rámci návštěvy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, jíž provázela asistentka děkana Markéta Kohoutková, delegaci nejvíce zaujaly práce studentů ateliéru Grafického designu a ilustrace, zejména část komiksové tvorby a ilustrace pro děti. 

V pátek proběhla neformální jednání se zástupci katedry filozofie, na jejichž pozvání delegace přijela. Vedle společné projektové činnosti diskutovali i o odlišných didaktických metodách při výuce analytické filozofie a logiky či budhistické a taoistické perspektivě při zkoumání vztahu mysli a těla. Tchajwanská delegace zároveň poskytla i příležitost pro společnou mezinárodní oslavu Světového dne logiky, který si každoročně připomínáme 14. ledna.  

Galerie


Celouniverzitní

Radek Schuster

15. 01. 2024