Evropská iniciativa pro virtuální lidská dvojčata zahájila činnost. Podílí se na ní i ZČU

Spolupráce Věda

Slavnostní inaugurací superpočítače MareNostrum 5 v Barcelonském superpočítačovém centru zahájila 21. prosince 2023 svoji činnost iniciativa VHT (Virtual Human Twin). Prostřednictvím výzkumného centra NTC a Fakulty aplikovaných věd se na ní podílí také Západočeská univerzita v Plzni.

Rektor Miroslav Lávička podepsal v červnu loňského roku manifest „A Statement of Intent on Development, Evidence, and Adoption in Healthcare Systems“. Manifest zviditelňuje iniciativu Evropské komise na podporu vývoje takzvaných virtuálních dvojčat lidského těla. „Přistoupení k manifestu je pro ZČU významným posunem v evropském výzkumném prostoru na poli vývoje virtuálních dvojčat lidského těla,“ říká rektor Miroslav Lávička.

Virtuální lidské dvojče je vlastně digitální model člověka, vytvořený na základě získaných zdravotních dat a informací. Tento model reprodukuje biologické, fyziologické a anatomické vlastnosti skutečného jedince a umožňuje simulovat různé zdravotní scénáře a intervence bez nutnosti zásahu do organismu reálného člověka.

Virtuální lidské dvojče slouží k řadě účelů nejen v oblasti zdravotnictví, například k diagnostice a léčbě, kdy pomocí modelů lze simulovat léčebné postupy a diagnostické testy. Je významným nástrojem personalizované medicíny. „Virtuálním biomechanickým modelům lidského těla se věnujeme ve spolupráci s Fakultou aplikovaných věd již přes 20 let a přistoupení k této iniciativě je pro nás dalším krokem k upevnění spolupráce s evropskými partnery,“ říká Luděk Hynčík z NTC, který ZČU na slavnostním zahájení zastupoval.

Iniciativa VHT si klade za cíl podporovat a urychlit vývoj těchto virtuálních lidských dvojčat. V plánu je vznik evropské platformy, která umožní sdílení zdrojů a aktiv pro další rozvoj vědy a technologií v této oblasti.

Během prosincové akce vystoupili představitelé Evropské komise a katalánské a španělské vlády a promluvili o očekáváních a aktuálních investicích do VHT. Alfonso Valencia z Barcelonského superpočítačového centra představil manifest, jenž má podpořit spolupráci v současném ekosystému VHT shromažďováním různých zainteresovaných stran, které vyjadřují svou podporu evropské iniciativě VHT, a do budoucna ji zintenzivnit a usnadnit. Konec akce patřil diskuzi, které se účastnili zástupci renomovaných průmyslových firem, inovativních startupů, akademické sféry, poskytovatelů zdravotní péče a pacientských organizací.

Závěry konference se soustředily na tři hlavní koncepty: inkluze všech stran a technologií, udržitelnost infrastruktury a financování a harmonizaci přístupů k metadatům a jazyku napříč různými komunitami.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

16. 01. 2024