Západočeská univerzita uzavřela smlouvu o spolupráci s jihokorejskou firmou KHNP

International Spolupráce Univerzita

Smlouvu podepsali rektor ZČU Miroslav Lávička a prezident KHNP Dr. Jooho Whang na setkání zástupců za ZČU a za KHNP v úterý 16. ledna.

Západočeská univerzita v Plzni a jihokorejská státní společnost Korea Hydro and Nuclear Power Company (KHNP) uzavřely memorandum o porozumění. Smlouvu podepsali rektor ZČU Miroslav Lávička a prezident KHNP Dr. Jooho Whang na setkání zástupců za ZČU a za KHNP v úterý 16. ledna.

Korea Hydro and Nuclear Power Company, která je pobočkou jihokorejské státní energetické společnosti KEPCO, hraje významnou roli v jihokorejském energetickém sektoru, provozuje čtyři jaderné elektrárny v Korejské republice a je jedním z uchazečů o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Jednání na rektorátu se týkalo možnosti budoucí spolupráce mezi ZČU a KHNP, která nabídla studujícím ZČU možnosti pracovních stáží v jejich firmě a v jaderných elektrárnách v Korejské republice. Další příležitosti představují pro studentky a studenty ZČU vzdělávací programy v Korejské republice, které již několik let nabízí KHNP prostřednictvím vysoké školy KINGS (KEPCO International Graduate School) a organizace KNA (Korean Nuclear Association), s nimiž ZČU uzavřela smlouvy o spolupráci v roce 2020.   

Fakulta elektrotechnická (FEL) Západočeské univerzity v Plzni získala v říjnu 2023 certifikaci Mezinárodní agentury pro atomovou energii IAEA. ZČU se tak stala osmou univerzitou na světě, která toto prestižní osvědčení obdržela, a fakulta bude díky této certifikaci nabízet nový navazující magisterský studijní program Management jaderného inženýrství. 

Po jednání s delegací KHNP následovala prohlídka výzkumného centra RICE v doprovodu děkana FEL Zdeňka Peroutky a proděkana pro mezinárodní vztahy a komunikaci Jana Michalíka. 

Galerie


Celouniverzitní

19. 01. 2024