Experti diskutovali o počítačovém zpracování jazyka a řeči

Od 11. do 12. října se v Plzni konal 4. ročník mezinárodní konference Statistical Language and Speech Processing - SLSP 2016, kterou spolupořádaly katedra informatiky a výpočetní techniky a katedra kybernetiky FAV s kolegy z výzkumné skupiny matematické lingvistiky z Rovira i Virgili University ve Španělsku. Hlavní téma bylo počítačové zpracování jazyka a řeči, což je v současnosti velmi progresivní obor umělé inteligence.

Do Plzně letos přijelo na třicet účastníků z celého světa, kteří diskutovali problémy z oblasti syntaktické analýzy textu, rozpoznávání a syntézy řeči, určování sentimentu a emocí nebo automatické určování totožnosti mluvčího, které mají praktické aplikace v mnoha odvětvích od diagnostiky Parkinsonovy nemoci až po detekci aktivity profesionálních internetových trollů. 

Všechny přijaté vědecké články jsou uveřejněny ve sborníku, který vydalo, stejně jako v předchozích letech, nakladatelství Springer. Nově byly na konferenci prezentovány probíhající práce v podobě prezentace posterů. 

Kromě standardních příspěvků vystoupila na konferenci trojice zvaných přenášejících (významných odborníků z Belgie a Spojených států), kteří hovořili nejen o svých zkušenostech, ale i např. o reinterpretaci některých tezí umělé inteligence v oboru zpracování jazyka a řeči.

Podrobnosti o tomto ročníku i ročnících minulých je možné nalézt na těchto webových stránkách.

Fakulta aplikovaných věd

Jana TURJANICOVÁ

18. 10. 2016