Stipendijní sportovní program UNIS doplnil sestavu. Přibyly hokejistky, házenkářky i lyžařka

Sport Studující Úspěchy

Program ministerstva školství podporuje aktuálně 17 studentek a studentů Západočeské univerzity v Plzni.

Alexandra Halounová, Sandra Halounová, Šárka Kapusniaková, Nikola Melicharová, Petra Vitáková. Jména těchto pěti studentek se po Novém roce objevila v soupisce stipendijního programu UNIS Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a resortního sportovního centra VICTORIA VSC, který podporuje i úspěšné studující sportovkyně a sportovce ze Západočeské univerzity v Plzni. Studentky teď mají nárok na pravidelné stipendium i na profesionální péči.

Skloubit obě kariéry pomáhá UNIS už od roku 2020 a Západočeská univerzita je jeho součástí od samého začátku. Seznam podpořených pravidelně obměňuje a těší se z jejich úspěchů na hracích plochách, v bazénech, na svazích nebo drahách, ale také v posluchárnách.

UNIS aktuálně využívá celkem 26 vysokých škol. Sestava ZČU je pro rok 2024 sedmnáctičlenná, oproti loňsku klesl počet podpořených o dva poté, co ministerstvo školství snížilo celému projektu objem finančních prostředků.

Zájemkyně a zájemci o členství v programu podávali přihlášky od loňského listopadu. Pětice sportovkyň se na seznam dostala díky výkonům z loňského nebo předloňského roku.

Hokejistky Alexandra a Sandra Halounovy jsou sestry, dvojčata, první z nich studuje politologii na Fakultě filozofické, druhá právo a právní vědu na Fakultě právnické. Týmu HC Berounské Lvice pomohly k mistrovskému titulu 1. ligy žen 2022, v barvách HC Příbram vloni zvítězily v Extralize žen.

Házenkářka Šárka Kapusniaková studuje marketingové řízení na Fakultě ekonomické. Hraje za Házenou Kynžvart, která se vloni probojovala do osmifinále soutěže EHF Cup, a zahrála si také semifinále Českého poháru žen. Národní barvy hájila na loňském Mistrovství Evropy juniorek v Rumunsku, kde tým skončil na 12. místě.

Házenou hraje i Nikola Melicharová, která studuje zdravotnické záchranářství na Fakultě zdravotnických studií. Na Mistrovství světa juniorek 2022 ve Slovinsku přispěla k zisku 11. místa, v domácí MOL lize 2022 vybojovala s týmem DHC Plzeň 2. místo.

Běžkyně na lyžích Petra Vitáková studuje podnikovou ekonomiku a management na Fakultě ekonomické. Na Mistrovství ČR v běhu na lyžích 2023 vloni získala 1. místo ve sprintu klasickou technikou i sprintu volně, 3. místo pak na 10 km volnou technikou. Dařilo se jí i na Akademickém mistrovství ČR v běhu na lyžích, kde byla první na 10 km a druhá na 5 km volnou technikou.

Studentky se zařazením do UNIS ocitly například ve společnosti paralympioničky Venduly Duškové, střelkyně Heleny Klailové, atletky Lindy Suché, cyklistky Adély Holubové a dalších. Ještě vloni byla členkou stipendijního programu také mistryně světa, lukostřelkyně Marie Horáčková, nicméně dosáhla věku 26 let, a tak musela UNIS oficiálně opustit. Nadále ji ovšem nad rámec kvóty pro UNIS bude podporovat resortní sportovní centrum VICTORIA VSC, jelikož je stále studentkou Fakulty pedagogické.

Výše stipendia, na něž mají členky a členové UNIS nárok, je podle jejich výkonů odstupňována do pěti výkonnostních kategorií – od 15 tisíc korun pro kategorii A po 5 tisíc v kategorii E. Na ZČU projekt koordinuje Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické. 

Veškeré potřebné informace o stipendijním programu UNIS jsou k dispozici na webu Sport na ZČU.

Sportovkyním a sportovcům ZČU děkujeme za skvělou reprezentaci univerzity a přejeme co nejlepší výsledky!

Galerie


Zleva Šárka Kapusniaková, Alexandra a Sandra Halounovy, Nikola Melicharová a Petra Vitáková.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

02. 02. 2024