Studující FZS se zúčastnili 2. ročníku mezinárodní zimní školy v Bad Kötzting

International Studium Studující

Téma posílení zdravotní gramotnosti v komunitním prostředí se neslo 2. ročníkem zimní školy ve spolupráci s FH Gesundheitsberufe OÖ a Technische Hochschule Deggendorf.

V prostorách Gesundheitscampusu v německém Bad Kötztingu se od 5. do 9. února uskutečnil 2. ročník mezinárodní zimní školy, na  jejíž přípravě a realizaci se podílela Fakulta zdravotnických studií (FZS) spolu s německou Technische Hochschule Deggendorf a rakouskou FH Gesundheitsberufe OÖ.

Studující se účastnili teoretických lekcí a dále zpracovávali v mezinárodních týmech vlastní projekty na téma posílení zdravotní gramotnosti v komunitním prostředí. Komunikovali kompletně v německém jazyce. Do zimní školy se zapojilo celkem 17 studujících, z toho sedm českých ze studijních oborů Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví, Zdravotnické záchranářství a Fyzioterapie. Vytvořili čtyři mezinárodní týmy a během závěrečného dne představili hodnotícím týmům zástupců partnerských univerzit projekty, na nichž celý týden pracovali. Čeští studující se ujali prezentace s nadšením, naprostou jistotou a opravdu odvedli obrovský kus práce.

Student 1. ročníku oboru Zdravotnický záchranář Vojtěch Panáček hodnotí zimní školu slovy: „Naše sedmičlenná skupina vyrazila na pětidenní pobyt do lázeňského města Bad Kötzting. Tento intenzivní týden byl nabitý přednáškami o různých faktorech ovlivňujících naše zdraví až po úžasný doprovodný program, jako například výlet do aquaparku či společné vaření. Hlavní náplní celého týdne byly však společné skupinové projekty, které jsme vytvářeli ve smíšených týmech českých, rakouských a německých studentů. Zlatým hřebem bylo představení našich projektů starostům a garantům celého projektu. Můžu jen doporučit, úžasná zkušenost a zimní škola pomohla ke zlepšení mé úrovně německého jazyka.“

„Zimní škola v Bad Kötztingu byla pro mě opravdu velká zkušenost," dodává studentka 3. ročníku oboru Fyzioterapie Amálie Vašíčková s tím, že mezi přednosti pobytu patřila výborná organizace společně se zajímavými přednáškami. "Každý projekt v různých skupinách byl do detailu promyšlený. Jediná komplikace byl pro nás jazyk, jelikož většina z nás nemluví plynule německy. Obavy se ale rozplynuly hned první den. Učitelé byli velice ochotní a odpovídali nám na všechny otázky, studenti z Německa a Rakouska nám vypomáhali s komunikací v německém jazyce, a nakonec se z toho vyvinula krásná spolupráce,“ komentuje průběh zimní školy. 

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

16. 02. 2024