Sutnarka pokřtila publikaci ke keramickému sympoziu Sympasympo

Konference Spolupráce Studující

V loňském roce hostil ateliér Keramického designu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU již třetí ročník keramického sympozia Sympasympo, které pravidelně propojuje současné studenty a studentky keramiky napříč Českem. Nyní na základě sympozia vznikla odborná publikace.

První ročník keramického sympozia Sympasympo se konal za podpory ateliéru Designu keramiky na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, druhý ročník na UMPRUM v Praze. A protože se ateliér Keramického designu na Sutnarce zaměřuje převážně na tvorbu z porcelánu, stal se tématem třetího ročníku slogan Trpělivost porcelán přináší.

Práce, které v průběhu sympozia na půdě fakulty vznikly, byly na přelomu loňského a letošního roku k vidění na výstavě Breaking Point v galerii GAFA kreativního prostoru DEPO2015. Název narážel na křehkost používaného materiálu, na mrazivou zarputilost současné generace, jež se tomuto materiálu věnuje, a také na rozchod s funkcí coby ústředním bodem vztahu keramického artefaktu a člověka.

Na základě sympozia i výstavy aktuálně vznikla publikace, de-facto coda ročníku i bilanční shrnutí dosavadního vývoje putujícího sympozia jako takového, která hybridizuje žánry katalogu a zinu jak po stránce obsahové, tak z hlediska grafického designu.

Vedle krátké komparativní stati o keramických sympoziích v ČR a na Slovensku s parametry vědeckého článku je významná část publikace věnovaná rozhovorům s účastníky plzeňského ročníku a spoluzakladatelkou sympozia. V rozhovorech se mísí témata vlastní tvorby, současného stavu domácího keramického společenství, budoucnosti sympozia či kolektivizujících tendencí uměleckých strategií.

Zásadní přínos publikace pro poznání aktuálních tendencí v keramické tvorbě spočívá v odhalení blízkosti generačně spřízněných umělců, založené na non-binárním vnímání funkcionality keramického artefaktu.

Publikace vznikla z iniciativy Juliany Kimličkové, Kateřiny Kopecké a Veroniky Zálešákové, organizátorek sympozia a toho času studujících ateliéru Keramický design na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Koncepci navrhl a obsah editoval Kryštof Hejný, externí lektor dějin keramiky, publikaci navrhla doktorandka Dayana Grigoryan. Plzeňský ročník sympozia fotografovala Dorota Franková.

Publikace byla slavnostně pokřtěna ve středu 21. února 2024 v prostorách galerie Inkubátor v přízemí budovy Sutnarky, křest nafotil Denis Matsuev.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

18. 03. 2024