Vzdělávání jako strategická investice. Prezident Hospodářské komory si přijel prohlédnout ZČU

Spolupráce Univerzita Věda

Západočeská univerzita v Plzni představila na setkání v kampusu zástupcům Hospodářské komory své obory špičkového výzkumu. Instituce se shodly na tom, že je potřeba, aby se na výuce, vědě a výzkumu - včetně jejich financování - podílely i technologické firmy v regionu.

Energetika, dopravní infrastruktura, datové sítě a nájemní bydlení - čtyři hlavní oblasti, které prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček považuje za strategické investice pro budoucí fungování české ekonomiky. Pokud nezareagujeme včas, tak nás jiné regiony v Evropě předběhnou, a možná už předběhly," řekl na setkání s vedením univerzity prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček

Jednou z včasných reakcí je podle rektora ZČU Miroslava Lávičky a prezidenta Hospodářské komory potřeba více zapojit do systému vysokoškolského vzdělávání privátní sektor. Firmy, kterým chybí vysoce kvalifikovaní pracovníci, by měly častěji pomáhat s výukou třeba formou stipendií. A to hlavně u oborů budoucnosti, které se podílejí na vývoji čipů, polovodičů nebo kvantových technologií. 

Vzdělávání by zároveň podle rektora mělo být součástí strategických investic státu. Demografická křivka je neúprosná, jsme si vědomi toho, že příjmy státního rozpočtu budou v dalších letech nižší, tudíž se na něj univerzity nebudou a už ani nemohou stoprocentně spoléhat. Chceme, aby se na výchově nové generace odborníků podílely finančně i firmy, protože právě bohaté školy pak přitáhnou ty nejlepší," řekl na setkání rektor ZČU Miroslav Lávička. 

Po hodinové debatě v budově rektorátu následovala prohlídka Fakulty elektrotechnické a jejího výzkumného centra RICE. Děkan Zdeněk Peroutka tu skupinu provedl laboratořemi, kde se výzkumníci zabývají vývojem čipů, polovodičů i technologií pro elektromobilitu.  

Prezident Hospodářské komory pozval vedení ZČU k další diskuzi o budoucnosti české ekonomiky na konferenci Česko na křižovatce, která se bude konat v červnu v Praze za účasti Vlády ČR i prezidenta republiky Petra Pavla.

Galerie


Snímky: Hospodářská komora ČR

Celouniverzitní

Andrea Čandová

08. 03. 2024