Studentka Fakulty zdravotnických studií se účastnila Evropské univerziády v silovém trojboji

Sport Studující Úspěchy

Michaela Kanátová, studentka 3. ročníku oboru Radiologická asistence, se umístila na vynikajícím 6. místě v silovém trojboji (dřep, benchpress, mrtvý tah) na 5th European Open Women's University Cup ve francouzském Nancy. Gratulujeme!

V dřepu na 4. místě s výkonem 157,5 kg, celkově na 6. místě s výkonem 397,5 kg (157,5 kg v dřepu, 75 kg v benchpressu a 165 kg v mrtvém tahu). S takovými skvělými výsledky se vrátila z Evropské univerziády Michaela Kanátová, studentka 3. ročníku oboru Radiologická asistence na Fakultě zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. Ve Francii závodila v kategorii žen do 76 kg.

Michaela Kanátová začala v necelých 13 letech cvičit společně s tátou, který se silovému trojboji věnuje již přes 30 let. Na závodech byla poprvé ve 14 letech, následovaly oblastní soutěže, Mistrovství ČR, Mistrovství Evropy a Mistrovství světa. „Poslední dva roky v dorostenkách jsem závodila už jenom na národní scéně. Za čtyři roky v dorostu jsem držela ve své kategorii několik národních rekordů, dva z nich - 170 kg mrtvý tah a 400 kg trojboj - stále nikdo nepřekonal,“ hodnotí své úspěchy Michaela.

V roce 2023 vyhrála Michaela Akademické mistrovství České republiky v klasickém silovém trojboji v kategorii do 76 kg a se součtem všech tří disciplín 400 kg se mohla nominovat na Evropskou univerziádu, která se konala letos od 1. do 3. března ve francouzském městě Nancy. „Dostat se na Evropskou univerziádu obnáší v podstatě tři nejdůležitější věci. Zúčastnit se některé z mistrovských soutěží na národní scéně, tudíž být členem Českého svazu silového trojboje, a mít dostatečně dobrý trojboj pro přihlášení. Dalšími podstatnými věcmi jsou přihláška a potřebné dokumenty, například antidopingový formulář. A v neposlední řadě člověk musí studovat vysokou školu,“ popisuje Michaela.

Jak probíhala univerziáda? „Univerziáda začala oficiálně 1. 3. 2024, kdy závodily nejlehčí váhové kategorie, a následující dny ty těžší. Člověk se v závodní den musí nejprve zvážit, zkontrolovat si u rozhodčích vybavení, a pak teprve začíná soutěž. Na rozdíl od českých závodů jsou mezinárodní závody mnohem rychlejší. V podstatě se jedna skupina 10 až 15 závodníků střídá s druhou. A mezi jednotlivými disciplínami je maximálně 15minutová pauza. Tudíž čas na regeneraci moc není. Závody začínají vždycky dřepy, po nich následuje bench a jako poslední mrtvola,“ popisuje průběh závodů Michaela.

Na dřepu si Michaela zapsala 157,5 kg a vyrovnala tak osobní rekord. „U posledního pokusu na mrtvolách jsem sebou švihla, což se mi stává, když zvedám víc, než na co mám, a horečka, kterou jsem dostala den před závody, tomu taky moc nepomohla. Nic se mi nestalo a celkově hodnotím závody jako průměrné,“ doplňuje studentka Michaela.

Pro Michaelu byla čest reprezentovat Českou republiku a Fakultu zdravotnických studií ZČU. Gratulujeme k jejímu výkonu!

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

19. 03. 2024