FZS chystá vzdělávací kurzy pro současné i budoucí porodní asistentky

Další vzdělávání Seminář Studující

Kurzy Umění porodní asistence a Rebozo pro porodní asistentky povede porodní asistentka, profesionální koučka, lektorka a mentorka porodnické praxe Anna Kohutová.

Deset porodních asistentek z praxe a deset studentek oboru Porodní asistence čeká 27. a 28. března na Fakultě zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni setkání s „porodní bábou“, jak o sobě uznávaná odbornice Anna Kohutová sama hovoří. Pro FZS je velkou ctí, že ji může uvítat ve svých prostorách, a nabídnout výuku dvou jejích odborných kurzů.

Kurz Umění porodní asistence proběhne ve středu 27. března. Zaměří se na péči o ženu u porodu a prevenci nepostupujícího porodu. Probírána budou témata jako biomechanika pánve a dynamičnost porodu, vliv měkkých tkání na porod, práce s pánví u porodu, odlehčovací pozice, press techniky u porodu, měkké techniky u porodu, práce s pánví a kostí křížovou, řešení nestandardních situací u porodu – zadní pozice, asynklitismus, poruchy naléhání, nepostupující porod, polohování ve druhé době porodní a chránění hráze a prevence porodního poranění.

Ve čtvrtek 28. března bude následovat druhý kurz Rebozo, nazvaný podle tradičního mexického šátku, což je něžný nástroj, který dokáže podpořit ženu v průběhu menstruace, těhotenství, porodu a po porodu a poskytnout jí celostní podporu. V historii byl používán po staletí porodními asistentkami jako pomoc těhotným ženám, podpora během porodního procesu, pomoc při zavinování dělohy, nošení dítěte a jako slavnostní ceremoniál po skončení šestinedělí. Rebozo je bezpečí a prodloužení rukou a srdce porodní báby a duly při péči o ženy.  V průběhu kurzu bude probíhat praktický nácvik následujících technik: podpůrná rebozo masáž v těhotenství, otevírací masáž k porodu, autorská rebozo rollover sequence k podpoře otočení dítěte z nevýhodné pozice, rebozo technika uzavírání pánve po porodu.

Jsme velice rádi, že porodní asistentka Anna Kohutová zavítá na FZS a předá porodním asistentkám znalosti v avizovaných tématech.

Vzdělávací akce jsou hrazené prostřednictvím Nadačního fondu Propolis 33.

Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

20. 03. 2024