Žákyně a žáci Gymnázia Františka Křižíka navštívili FZS

Spolupráce Studium Studující

Díky spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou v Plzeňském kraji se skupina z prvního ročníku seznámila s výukou a studijními obory Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni.

Seznámit středoškoláky s nelékařskými studijními programy, to byl cíl již druhého workshopu, jenž se ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou uskutečnil 14. března na Fakultě zdravotnických studií ZČU. Program pro žákyně a žáky prvního ročníku Gymnázia Františka Křižíka v Plzni vznikl ve spolupráci s katedrou záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví a katedrou ošetřovatelství a porodní asistence.

Workshop zahájila návštěva simulačního centra, jehož výukové vybavení představili studující oboru Zdravotnický záchranář, poté došlo na ukázku první pomoci, do které se zapojili i žákyně a žáci gymnázia.

Následovala návštěva odborné učebny pro sestry v sídle FZS, pro niž studující oboru Všeobecné ošetřovatelství připravili prezentaci správné hygieny rukou, další část programu se věnovala nácviku hygienické dezinfekce rukou, kterou si žákyně a žáci mohli opět sami vyzkoušet. Workshop pokračoval tématem EKG a srdečních chorob. Vybraný žák gymnázia si přístroj EKG vyzkoušel na vlastní kůži, prezentace se týkala také registrace na EKG a vysvětlení uvedených patologických hodnot. Blok v této odborné učebně uzavřelo předvedení makety AED a použití oxymetru.

Závěrem workshopu se žákyně a žáci přesunuli do odborné učebny anatomie, kde se dozvěděli informace o FZS a přijímacím řízení. Následovala prezentace vystavených plastinátů torza těla, horní končetiny a dolní končetiny a představení interaktivního pitevního stolu, opět s možností vyzkoušení.

Největší odměnou pro Fakultu zdravotnických studií byla spokojenost žákyň a žáků s programem a jejich aktivní účast. Samozřejmě budeme velice rádi, pokud se někteří z nich stanou v budoucnu našimi studujícími.

Již teď se těšíme na další plánovaný workshop!

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

21. 03. 2024