Fakulta pedagogická završila oslavy představením knihy vzpomínek

Veřejnost Výstava Zaměstnanci

Publikace ¾ století plzeňské pedagogické fakulty ve vzpomínkách zaujme a potěší všechny, kteří na plzeňské pedagogické fakultě studovali nebo vyučovali.

Ve středu 13. března hostila Semlerova rezidence v Plzni slavnostní křest publikace ¾ století plzeňské pedagogické fakulty ve vzpomínkách. Kniha obsahující více než dvě desítky rozhovorů s významnými pedagogy a absolventy dnešní Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni vznikla pod vedením Naděždy Morávkové, vedoucí katedry historie, v součinnosti s devítičlenným studentským týmem z téže katedry. Připomíná 75. výročí založení pedagogické fakulty v Plzni.

Celý večer se nesl v příjemném duchu. Studenti přečetli z publikace několik úryvků, které v zaplněném publiku střídavě probouzely úsměv, zamyšlení i trochu nostalgie, program proložily hudební výstupy studujících z katedry hudební výchovy a bodré komentáře Jiřího Hlobila, jenž se ujal role moderátora. Zaznělo také několik proslovů, kromě vedoucí katedry historie Naděždy Morávkové promluvili také proděkanka pro vnější vztahy a celoživotní vzdělávání Michaela Voltrová a vedoucí studentského týmu Martin Plechatý. 

V obecenstvu se objevila i řada pamětníků, s jejichž vzpomínkami se lze na stranách publikace setkat. Mezi nimi prof. Jan Kumpera, bývalá proděkanka Jana Vaňková, bývalá děkanka Jana Miňhová a mnoho dalších.

Publikace rozhodně zaujme a potěší všechny, kteří ve svém životě přišli do styku s pedagogickou fakultou v Plzni, ať už jako studující či vyučující. Každý rozhovor nabízí osobité a poutavé svědectví o historii fakulty a jejích proměnách, ze vzpomínek živě vystupují výrazné osobnosti vysokoškolského vzdělávání v Plzni, jež zásadním způsobem formovaly podobu této instituce a určovaly její směřování. Výběr zpovídaných pamětníků je velmi pestrý a svého zástupce v něm má téměř každá z početných kateder pedagogické fakulty. 

Akt křtu byl milým setkáním hned několika generací a oslavou odkazu, který v Plzni zanechali a nadále rozšiřují učitelé učitelů. Zdařile tak završil sérii akcí, jež Fakulta pedagogická ZČU v rámci svého jubilea uváděla po celý tento akademický rok.

Galerie


Fakulta pedagogická

Martin Plechatý

28. 03. 2024