Studenti vyrazili za značkou BMW

Katedra germanistiky a slavistiky filozofické fakulty ve spolupráci s cestovní kanceláří JH Travel uspořádala 8. listopadu exkurzi do Bavorska, které se zúčastnili studenti z pěti fakult ZČU, aby si doplnili své teoretické znalosti získané během vysokoškolského studia i o zkušenost z praxe.

Během jednodenní exkurze navštívili studenti největší německý výrobní závod BMW v bavorském Dingolfingu, prohlédli si Olympijský park a Olympijskou věž v Mnichově a navštívili komplex spojující BMW Museum a BMW Welt.

Hlavním smyslem celé akce bylo umožnit studentům ZČU, zejména studentům studijního oboru Cizí jazyky pro komerční praxi v kombinaci s němčinou, aby nahlédli do praxe. Exkurze, konaná jako jedna z aktivit projektu "Interdisciplinární bavorská studia Plzeň - Regensburg" (Cíl EÚS 2014-2020), byla  proto finančně podpořena z projektu "Exkurze jako nástroj posílení výuky", který v tomto roce získala fakulta filozofická v rámci Vnitřní soutěže ZČU. Kromě studentů oboru CJKP se exkurze zúčastnili i studenti dalších oborů na FF a také studenti dalších čtyř fakult ZČU: fakulty strojní, fakulty pedagogické, fakulty aplikovaných věd a fakulty ekonomické.

Ohlasy na exkurzi ze strany studentů byly velmi kladné. Jako pozitivum vnímali možnost podívat se do vysoce moderního výrobního závodu a poznat jednotlivé fáze výroby jedné z oblíbených automobilových značek z bezprostřední blízkosti, dále přírodně velmi hezky uspořádaný Olympijský park a působivé výhledy z Olympijské věže podpořené slunečným počasím a také možnost navštívit architektonicky i obsahově atraktivní budovy BMW Museum a BMW Welt, kde kromě zhlédnutí vystavených výrobků firmy BMW (od prvotních leteckých motorů přes motorky a závodní auta až po nejmodernější modely značek BMW a Mini včetně futuristického BMW Vision) měli možnost si vyzkoušet i posezení v moderních vozech či jízdu na závodním okruhu na počítačovém simulátoru.

Díky účasti studentů z pěti fakult je možno říci, že exkurze byla kromě zajímavé zkušenosti organicky doplňující vysokoškolskou výuku účastníků i důstojným příspěvkem k 25. výročí založení Západočeské univerzity v Plzni.


Fakulta filozofická

Marina Wagnerová

15. 11. 2016