O katedře německého jazyka pedagogické fakulty se ví už i v Austrálii

Pedagog z katedry německého jazyka Jürgen Ehrenmüller se zúčastnil konference v Austrálii a při této příležitosti vystoupil také ve veřejnoprávním australském rádiu SBS. Mluvil zde nejen o Západočeské univerzitě, ale také o katedře německého jazyka a plzeňské pedagogické fakultě.

Pro cestu do Austrálie existuje spousta důvodů: nádherné pláže, přírodní divy jako Velká oceánská cesta, exotický svět zvířat. Klokany, koaly a emu můžete potkat ve volné přírodě. Velice zajímavé jsou také metropole Sydney a Melbourne.

Jürgen Ehrenmüller z katedry německého jazyka měl pro desetidenní cestu do Austrálie zvláštní důvod. Z pověření rakouského ministerstva pro vzdělávání navštívil konferenci australských učitelů němčiny v Melbourne, kde přednášel o uprchlické krizi. V přednášce se věnoval i tématu Rakouska jako tranzitní a cílově země. Během svého workshopu představil účastníkům svět kreativního psaní a soubor materiálů na téma „Sportland Österreich“, které vydává oddělení „Kultur und Sprache“, spadající pod rakouské ministerstvo vzdělávání.

Další workshop vedl na navazující konferenci AGTV (Asociace učitelů němčiny). Zde předvedl inovativní metody rozvíjející čtení. Během tohoto workshopu pracoval s texty, které pojednávaly o stánku s klobásami, domácím krokodýlovi a navigačním asistentovi – tyto texty mají společné to, že se na ně nevztahují zákony přírody a fyziky. Dále s účastníky vymýšleli vtipy, se kterými nadále pracovali tak, aby podporovali a rozvíjeli kompetenci čtení.

Jürgen Ehrenmüller navštívil během své cesty také dvě školy – Viewbank College v Melbourne a Oberon High School v Geelongu. Na školách měl pro žáky připravený workshop o rakouské hudbě. Zároveň tak měl možnost poznat australský školní systém, který se od toho českého nebo rakouského velice liší.

O svých zážitcích z cesty za klokany mluvil Jürgen Ehrenmüller i ve veřejnoprávním rádiu SBS (Special Broadcasting Service), příspěvek v rádiu byl odvysílán 8. září a je možné si ho poslechnout zde. Jak často se stává, že Rakušan, zaměstnanec ZČU, mluví v australském rádiu o katedře německého jazyka, Západočeské univerzitě v Plzni a životě v Čechách?


Fakulta pedagogická

Irena Chavíková

25. 11. 2016