Na projekt Věda, která léčí, věnovala Stonožka půl milionu korun

2. prosince převzal v katedrále sv. Víta při každoroční Stonožkové mši rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček spolu s ředitelem Fakultní nemocnice Plzeň Václavem Šimánkem symbolický šek na půl milionu korun. Částku věnuje hnutí Stonožka na výzkum Crohnovy choroby u dětí.

Projekt „Věda, která léčí“ započal na jaře letošního roku a jeho hlavním cílem je pomoci nemocným dětem. Vědci z Fakulty aplikovaných věd ZČU společně s lékaři z FN Plzeň spolupracují na vývoji aplikace, která bude napomáhat v diagnostice, léčbě a výzkumu Crohnovy choroby, chronického zánětlivého onemocnění různých částí trávicího traktu. Výzkum finančně podpoří hnutí Na vlastních nohou – Stonožka, které pozvalo školy z celé České republiky do výtvarné soutěže.

Vítězné práce ve čtyřech věkových kategoriích vybrali prezidentka hnutí Běla Gran Jensen, kardinál Dominik Duka, ředitel FN Plzeň Václav Šimánek, rektor ZČU Miroslav Holeček, děkan Fakulty aplikovaných věd ZČU Miroslav Lávička, přednosta Dětské kliniky FN Plzeň Josef Sýkora a advokát Jaroslav Svejkovský. Jmenované osobnosti předaly malým výtvarníkům diplomy v pražském Arcibiskupském paláci. 

Nejlepší dětské práce můžete zhlédnout na výstavě, která až do Vánoc probíhá v prostorách Univerzitní knihovny ZČU a ve FN v Plzni.

Galerie


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

04. 12. 2016