Fakulta aplikovaných věd se podílí na vytvoření multimediálního turistického průvodce Šumavou

Během následujících tří let by měl vzniknout multimediální a digitální turistický průvodce podél přeshraničních historických cest v Bavorském lese a na Šumavě, který bude určen pro turisty a všechny zájemce o historii.

„ Poutní a obchodní stezky dávné Šumavy se tak na základě nových postupů a vytvořeného multimediálního a digitálního turistického průvodce stanou přitažlivějšími pro cestovní ruch," vysvětluje Martina Kepka Vichrová z fakulty aplikovaných věd.

V pondělí 28. listopadu se v prostorách Regionálního infocentra Plzeňského kraje a Bavorska na náměstí Republiky v Plzni uskutečnila tisková konference, která celý projekt nazvaný Peregrinus Silva Bohemica – Multimediální a digitální turistický průvodce pro přeshraniční historické cesty v Bavorském lese a na Šumavě – představila. Na jeho vzniku se kromě Fakulty aplikovaných věd ZČU podílí Technická univerzita Deggendorf a obecně prospěšná společnost Úhlava.

Vytvořené tematické stezky budou lokalizovány a vizualizovány na on-line mapovém portálu, který uživatelům umožní poznávat novým způsobem kulturní dědictví podél cest na území „Silva Bohemica“. „Prostřednictvím funkcí rozšířené reality, jako jsou např. virtuální 3D modely dostupné pomocí aplikace v chytrých telefonech, budeme moci poskytnout zájemcům podrobné informace přímo venku během výletů,“ představil nového průvodce Wolfgang Dorner z THD. V rámci případové studie budou zpracovány bavorsko-české barokní poutní cesty, na nichž bude provedeno testování vyvinutých technologií a zpracovaného multimediálního tematického obsahu. Multimediální koncept projektu doplní filmové sekvence, tematicky zaměřené na barokní poutní cesty.

„Pro veřejnost uspořádáme semináře a komentované prohlídky v terénu, kde účastníkům představíme 3D modely a aplikace s tematickým obsahem,“ přiblížil Pavel Vondráček z Úhlava o.p.s. Výsledky projektu budou představeny též pomocí klasických videí a televizního vysílání a ve formě dvojjazyčné knižní publikace.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martina Kepka Vichrová

06. 12. 2016