Studenti mohou využívat dva nové stojany na koloběžky

Sdílení koloběžek, které funguje za velkého zájmu studentů na univerzitě od září, se rozšířilo o sedm koloběžek a dvě nová stanoviště. První vyrostlo na Borech před budovu kolejí v Máchově ulici a druhé před fakultou designu a umění Ladislava Sutnara.

Unikátní „scoobike sharing“, tedy sdílení koloběžek, připravila Západočeská univerzita jako dárek pro své studenty k oslavám 25. výročí založení a od konce září se tak mohou studenti dopravovat do školy na koloběžkách. Doposud mohli využívat stojany před fakultou strojní a na konečné tramvaje č. 4 na Borech. Ode dneška je možné využít nově zbudované stojany před uměleckou fakultou či přímo před budovou kolejí. 

„K dnešnímu dni máme 1215 zaregistrovaných uživatelů ze Západočeské univerzity. Vzhledem k zimnímu období nyní nejsou koloběžky tak využívané, ale i přesto se denně uskuteční zhruba 40 výpůjček, v případě hezkého počasí je to okolo stovky výpůjček za den,“ říká Antonín Dymák z projektu scoobike.cz, který je za sdílení koloběžek odpovědný. „Za celou dobu užívání byla zatím poškozená pouze jedna koloběžka. Jelikož se jedná o kvalitní koloběžky a studenti se k nim chovají velmi ohleduplně, nemuseli jsme dosud přikročit k žádné zásadní opravě,“ dodává.

Myšlenka sdílení koloběžek se zrodila před dvěma lety díky spolku k světu., jenž pomáhá v Plzni uskutečnit mnohé kulturní aktivity. Podpořil i projekt scoobike.cz. Na zprovoznění systému spolupracovala Západočeská univerzita v Plzni s několika dalšími partnery. Pracovníci Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU vyvíjejí aplikaci, která umožní sledování obsazenosti jednotlivých stojanů a identifikaci osoby. Desky sloužící jako nástupové plochy poskytla firma Replast, koloběžky zhotovila společnost Kostka. Město Plzeň poskytlo pozemek pro umístění stojanu poblíž konečné tramvaje na Borech, PMDP umožňuje vypůjčit si koloběžku během víkendů prostřednictvím Plzeňské karty.

Na koloběžkách mohou jezdit studenti zcela zdarma, a to po dobu 20 či 30 minut po předchozí registraci na stránkách Scoobike sharing.


Galerie


Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

07. 12. 2016