S novým semestrem přichází i nová sezóna Akademiků Plzeň

Také letošní rok zavítá do Plzně Evropská univerzitní hokejová liga.

Tento mimořádný projekt má za cíl nabídnout studentům vysokých škol šanci k propojení vzdělání s hokejem, neboť spousta nadějných hráčů si po střední škole musela mezi těmito dvěma možnostmi vybrat. Po zlaté střední cestě, na které lze obojí zkombinovat, se rozhodli vydat studenti ze Západočeské univerzity společně se svými kolegy z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, a liga se tak rázem rozrostla o dalšího člena. Společně vytvořili jeden tým s názvem Akademici. Ti letos již podruhé budou hrát o Sekeráš Trophy, hlavní cenu soutěže nesoucí název podle zakladatele ligy, L'ubomíra Sekeráše. Pojďme se o našich reprezentantech dozvědět něco víc.

Loňská premiérová sezóna Akademiků skončila ještě před samotnými boji v play off, neboť bodově nestačili svým soupeřům, a skončili tak na sedmém místě. I přesto to však byla sezóna zajímavá, ve které nebyla o napínavé momenty nouze. Své o tom vědí všichni ti, kteří se dostavili v polovině února letošního roku na plzeňský zimní stadion. Mohli tak být svědky utkání, o kterém doslova rozhodla poslední vteřina, během níž tým Diplomatů vstřelil gól, a domácí tak podlehli 5:6. Ač to nebyla jediná prohra, kterou Akademici utržili, nelze říct, že mohli diváci vidět ze strany plzeňských studentů nekvalitní hokej. Většinu sezóny předváděli velmi atraktivní hru, a tak samotný závěr ligy byl pro ně poněkud rozporuplný. Avšak nová sezóna přináší s sebou i nové šance a možnosti, které si jistě nenechají ujít. Ku pomoci jim snad budou i tento rok fanoušci, kteří při každém domácím zápase neúnavně podporovali své přátele a známé na ledě a motivovali je k ještě lepším výkonům. Někteří skalní fanoušci cestovali s týmem i za hranice našeho státu. Letos se jim tyto hokejové destinace rozšíří o další zemi. Krom týmů ze slovenských a rakouských univerzit se přihlásil tým z Polska, našeho severního souseda, který po Akademicích převezme titul benjamína soutěže.

V polovině měsíce září Akademici po letní pauze opět nastoupili na led a v přátelském utkání zdolali rakouský tým Rattlesnakes Graz 7:3. Pro nového trenéra týmu to byla možnost vidět své svěřence při hře. Bývalému trenéru, Pavlu Vostřákovi, přineslo angažmá u univerzitního týmu nabídku k trénování druholigového týmu z Klatov. Dlouho se tak nevědělo, kdo nastoupí na jeho místo, až 10. září na internetu oznámili, že novým trenérem se stává Tomáš Ceperko. Absolvent Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni v oboru tělesná výchova a sport bude provázet Akademiky nadcházející sezónou a všichni pevně věříme, že společně dospějí ke zdárnému konci. I přesto, že naše hochy čeká nelehký úkol, jelikož skloubit studium vysoké školy s tréninky a se samotnými zápasy není jednoduché, jistě se s tím poperou, jak nejlépe umí, a nechají na ledových i na těch školních bojištích vše. Už minulou sezónu dokázali, že když se chce, všechno jde. Důkazem je toho dnes již bývalý člen týmu Jan Šimurda, který uplynulý akademický rok zvládl úspěšně zakončit své šestileté studium medicíny. Postupně ho jistě budou následovat i další příslušníci týmu. 14. října v plzeňské Malé hale odstartují Akademici novou sezónu, a ačkoliv soupeř ještě není znám, vy si určitě nenechte ujít jejich první domácí zápas. A pokud vám toto datum připadá příliš vzdálené, 7. října v HM Aréně máte možnost vidět bojovat proti sobě zástupce obou plzeňských univerzit, kteří mezi sebou svedou Hokejovou bitvu o Plzeň.


Galerie


Celouniverzitní

Nikola Havelková

05. 10. 2015