Dějiny, které se ukrývají v hlíně

Unikátní historické prameny, které se skrývají pod současným povrchem v podobě archeologických terénů, představí na přednášce nazvané Dějiny ukryté v hlíně archeolog Petr Juřina. Přednáška se koná 28. 2. od 17 hodin v Západočeském muzeu.

Přednáška přiblíží posluchačům význam unikátních historických pramenů, které se ukrývají pod současným povrchem v podobě archeologických terénů. Jedná se o "světy utvářené a obývané celými generacemi našich předků". Bez odborného výzkumu by jejich jedinečné svědectví mohlo zmizet beze stopy pod lžícemi bagrů a radlicemi buldozerů, což by bylo stejné barbarství jako spálení knihovny s tisíci nepřečtených knih!

Přednáška je součástí představení projektu ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko. V prosinci minulého roku přidělil Monitorovací výbor dotačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce dotaci ve výši 3,3 mil. Euro projektu ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko se sídlem v hornofalckém Bärnau. V rámci projektu bude mimo jiné realizována unikátní stavba rezidence Karla IV. formou archeologického experimentu s pomocí středověkých stavebních technik, stavba Archeodílny s laboratoří a výstavním prostorem a řada veřejných doprovodných akcí na téma lidských dějin od pravěku po současnost. Partneři projektu jsou UK Praha, ZČU v Plzni, ZČM v Plzni, Muzeum Českého lesa Tachov a Univerzita Bamberg. Hlavním nositelem projektu je spolek Via Carolina, provozovatel největšího středověkého archeoparku v Německu, Historického parku Bärnau-Tachov
Případné dotazy zodpoví Václav Vrbík na mailu: vaclav.vrbik@archaeocentrum.eu

Fakulta filozofická

22. 02. 2017