Zástupci ZČU jednali na Ukrajině o vzdělávání odborníků pro jaderné elektrárny

Ve dnech 5.–6. dubna se zástupci Západočeské univerzity zúčastnili v Kyjevě jednání o spolupráci s ukrajinskými vysokými školami a  podnikem Energoatom, který na Ukrajině provozuje jaderné elektrárny.
Cílem bylo prodiskutovat možnou spolupráci v oblasti vzdělávání odborníků pro jaderné elektrárny.

Západočeskou univerzitu v Plzni na setkání zastupovali prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Ladislav Čepička, děkan Fakulty strojní ZČU Milan Edl a proděkan fakulty pro spolupráci s praxí Jan Zdebor. Společně zde představili plzeňskou vysokou školu a nastínili další možnosti spolupráce s ukrajinskými partnery. Již loni se například studenti a pedagogové ZČU účastnili letní školy pořádané Energoatomem, děkan Edl s proděkanem Zdebor navštívili jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny a setkali se zde s představiteli místní samosprávy, zaměstnanci úřadu práce, zástupci institucí pro mládež, sport a kulturu či rodiči studentů a absolventů středních škol.

Výsledkem letošního jednání je uzavření dohody o partnerství mezi společností Energoatom a Západočeskou univerzitou v Plzni. Na jejím základě se mohou plzeňští studenti i v tomto roce účastnit letní školy jaderné energetiky na Ukrajině či praxí v ukrajinských jaderných elektrárnách, pro manažery a další pracovníky Energoatomu je připravena možnost školení a vzdělávání na Západočeské univerzitě. Další setkání je naplánováno na říjen letošního roku.


Galerie


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

13. 04. 2017