Odstartovaly Jaderné dny na univerzitě

Ve čtvrtek 20. dubna byly slavnostně zahájeny sedmé Jaderné dny, které se poprvé konají v prostorách ZČU a potrvají až do 25. května. Nejen studenti, ale i široká veřejnost může zavítat na výstavu o jaderné energetice v přízemí Fakulty strojní ZČU v univerzitní kampusu v Plzni na Borech. Otevřeno je od pondělí do soboty od 9 do 17 hodin.

Jaderné dny 2017 se snaží přiblížit oblast využití jaderné energie zejména studentům středních a vysokých škol. Expozice zahrnují nejen modely různých jaderných zařízení, ale i skutečná zařízení či jejich části a přístroje určené k využití jaderné energie. K vidění je zde například mlžná komora, modely reaktorů a kontejnerů na vyhořelé palivo, maketa palivové kazety či model hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

Program zahrnuje také přednášky pro studenty středních škol, na něž navazují soutěže o tablet. „Soutěže se těší obrovskému úspěchu, studenti projevují velkou snahu a především praktická část je vždy velice zaujme,“ říká Jan Zdebor ze strojní fakulty, jeden z členů organizačního týmu. Letos si středoškoláci můžou poslechnout například přednášky Mýty a fakta o jádru – Fukušima šest let poté, Žijeme v poli záření nebo Životní prostředí a radioaktivní odpady.

Jaderné dny slavnostně ve čtvrtek 20. dubna zahájil rektor ZČU Miroslav Holeček, garant akce Jan Zdebor z fakulty strojní a s přednáškou Od jádra země k jádru dneška vystoupil ředitel jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek.

Galerie


Ředitel jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek vystoupil s přednáškou Od jádra země k jádru dneška.

Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

20. 04. 2017