Letošní Plzeňské rozhovory se zaměří na vliv nových technologií na člověka

Již potřetí proběhnou v Plzni obnovené Plzeňské rozhovory. Uskuteční se v úterý 9. května od 14 do 19 hodin v Moving Station na Jižním předměstí, letos na téma „Technologická společnost: Role člověka“.

„Většinu oblastí lidského života stále více ovlivňuje používání nových technologií, které nahrazují lidskou práci. Přední odborníci z Čech a USA přijedou diskutovat o tom, jakou úlohu bude hrát člověk v 21. století. Budeme se ptát, jaký dopad bude mít používání nových technologií na jeho každodenní život a zda budou lidé vlastně vůbec potřební. Dotkneme se oblastí vzdělávání, práva, techniky, filozofie a etiky,“ uvádí Daniela Lukavská z US Pointu.

Na letošní konferenci vystoupí profesor lingvistiky z univerzity v Ohiu Greg Kessler, který promluví o tom, jaká bude role učitele v technologické společnosti a jak na to učitele nejlépe připravit. Americká produktová designérka Lisa Winter přiblíží, jaká je vize výrobců robotických hraček a jak budou tyto hračky ovlivňovat budoucí generace dětí. Alžběta Krausová z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR se ve svém vystoupení zaměří na práva robotů v blízké budoucnosti. Specialista na umělou inteligenci Jan Romportl, který působí mimo jiné ve výzkumném centru ZČU Nové technologie, prozradí, co ještě umělá inteligence neumí a lidé ano.

Konferenci zahájí rektor ZČU Miroslav Holeček a chargé d’affaires velvyslanectví USA v České republice Kelly Adams Smith. Po každém vstupu bude prostor na dotazy a krátkou besedu a v průběhu konference proběhne panelová diskuse se všemi mluvčími. Akce bude simultánně tlumočena. V prostorách konference bude navíc vystaven exponát Hommage à Sutnar, představující nové formy života. Jeho autorkou je Dita Müllerová, studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Účast na konferenci je zdarma, pouze je třeba se předem zaregistrovat.

Plzeňské rozhovory pořádá americké centrum US Point při Ústavu jazykové přípravy Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s velvyslanectvím USA. První ročník obnovených Plzeňských rozhovorů II uspořádala Západočeská univerzita v Plzni v roce 2015. Navázala tak na tradici akce, kterou pořádala v letech 1997–2006.


Galerie


Ústav jazykové přípravy

Kateřina MODRÁ

28. 04. 2017