ZČU se představila v Brazílii

V polovině září se tam konal studentský veletrh EDUEXPO.

Západočeskou univerzitu v Plzni představily zástupkyně Ústavu jazykové přípravy, Barbora Uldrychová a Daniela Lukavská. Účast na veletrhu organizoval Dům zahraniční spolupráce (DZS), zřízený ministerstvem školství. Jednou z jeho aktivit je propagace českého vysokého školství v zahraničí a podpora mezinárodních aktivit českých vysokých škol pod značkou Study in the Czech Republic. Tak se také jmenoval společný stánek, v němž se kromě Plzně představily univerzity z Brna, Hradce Králové, Liberce a Pardubic. Organizačně i finančně akci podpořilo Velvyslanectví ČR v Brazílii a Generální konzulát ČR v Sao Paulo. Ve vedlejším stánku prezentovali kolegové z pražských vysokých škol nabídku studia pod značkou Study in Prague.

Veletrh se konal 15.-20. září ve třech významných brazilských velkoměstech: Belo Horizonte, Brasília a Sao Paulo. Účast univerzit z celého světa byla velká, internacionalizace je hlavní prioritou většiny kvalitních vysokých škol. Brazilští studenti aktivně usilují o získání zahraničních zkušeností v rámci stáží, které jsou v mnoha studijních programech povinné, nebo o dosažení akademického titulu na zahraniční univerzitě. Pracovnice Ústavu jazykové přípravy je informovaly o možnostech studia na jednotlivých fakultách ZČU dle jejich zaměření. Zájem je především o technické obory, ale také o ekonomické a umělecké. Nabízely i přípravné kurzy pro studium v češtině i angličtině, které ústav pořádá.

Generální konzulát ČR v Sao Paulo zorganizoval jednání s představiteli významné univerzity UFRGS v Porto Alegre. Učinil tak první krok k navázání konkrétní spolupráce v rámci výměnných stáží a společných výzkumných projektů. Na univerzitě UFRGS byl právě zahájen kurz češtiny pro studenty i veřejnost a zájem o jeho absolvování předčil očekávání.

Galerie


Veletrh EDUEXPO v Brazílii

Jednání na univerzitě v Porto Alegre

Ústav jazykové přípravy

Barbora Uldrychová

09. 10. 2015