Odborníci ze ZČU se podíleli na mapě dopravní intenzity Plzně

V přehledné aplikaci mohou lidé v hodinových intervalech zjistit zatížení jednotlivých plzeňských komunikací.

Město Plzeň zveřejnilo mapu intenzity dopravy, unikátní v České republice i v Evropě. Aplikace modeluje mimořádné situace v dopravě, jakými jsou například plánovaná zúžení nebo uzavírky komunikací, a předpovídá tak dopad těchto staveb na dopravu ve městě. Vybrány byly velké stavební práce, které probíhají nebo budou probíhat na území města v letech 2017-2018. Webová aplikace tak umožňuje zobrazit dopad těchto dopravních omezení na intenzitu dopravy v Plzni pro období od května 2017 do listopadu 2018. Informace o dopravních stavbách jsou aktualizovány ve čtvrtletních intervalech, aby co nejpřesněji reagovaly na případné změny v termínech staveb.

Samotný vývoj aplikace trval tři měsíce a spolupracovalo na něm několik institucí sdružených v asociaci Plan4All (konkrétně IS-practice BVBA, EDIP s.r.o., HSRS s.r.o a ZČU), jejímž zakládajícím členem je i Západočeská univerzita v Plzni. Aplikace vznikala v úzké spolupráci se Správou informačních technologií a Správou veřejného statku města Plzně. Tato spolupráce započala již v rámci řešení Evropského inovačního projektu OpenTransportNet.  

Při vývoji webové aplikace bylo potřeba řešit celou řadu dopravně-inženýrských i vizualizačních detailů. „Nejtěžší ale bylo nalézt způsob, jak rozpohybovat klasický statický dopravní model města do hodinových intenzit a jak tato dopravní data poskytnout uživatelům online ve webové aplikaci,“ říká Karel Jedlička z katedry geomatiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni, která koordinovala technickou stránku vývoje aplikace.

Novinka je dalším projektem, který spadá pod Smart City Plzeň. Tento koncept přináší chytrá řešení, jež mají za cíl zpříjemňovat život občanům západočeské metropole. V tomto směru se chystá další spolupráce ve výzkumu a vývoji, zaměřená na modelování změn dopravních intenzit v reálném čase.



Fakulta aplikovaných věd

Kamila Kolářová

26. 07. 2017