„How to save the world“ očima studentky Sutnarky

Studentka fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Štěpánka Jislová bodovala se svým komiksem v mezinárodní soutěži "Animate Europe!" a umístila se na třetím místě. 

"Animate Europe!" je soutěž pro komiksové kreslíře, kterou organizuje každé dva roky nadace Friedricha Naumanna. Letos se konal třetí ročník a jako téma, vzhledem ke složité politické situaci, bylo zvoleno Re-animate Europe aneb jak pomoci Evropě a EU najít znovu svoji stabilitu. Soutěž probíhá ve dvou kolech. Do prvního kola účastníci zasílají první stránku z osmi a popis příběhu, této části se zúčastnilo 75 autorů z 24 zemí. Z uvedené skupiny porota vybere sedm finalistů, kteří své příběhy dokreslí. Na slavnostní vernisáži, která se konala 11. července v bruselském muzeu komiksu, Centre Belge de la Bande-Dessinée, představili finalisté své příběhy a byla vybrána první tři místa.

„Můj komiks vychází z myšlenky, že jestli se má cokoli zlepšit, tak člověk musí začít od sebe. Sesbírala jsem osm obecných pravidel, která by možná mohla vést k lepšímu životu, a jelikož má EU tak ráda všechny možné manuály, sestavila jsem je do téhle komiksové příručky. Poslední dobou jsem hodně přemýšlela nad tím, že v komiksu se neustále opakuje filmová řeč a že by bylo možná zajímavé prozkoumat, jaké výrazové prostředky náleží oproti ostatním médiím pouze komiksu. A tak vzniklo něco na pomezí infografiky a komiksu“, popisuje autorka.

Studentka ateliéru Ilustrace Štěpánka Jislová se věnuje převážně komiksové tvorbě. Její komiksy vyšly v mnoha českých i zahraničních časopisech a v roce 2013 získala za komiks Strom první cenu v soutěži CZ.KOMIKS. Zúčastnila se komiksového sympozia Superhrdinové východního bloku galerie Klatovy Klenová a v roce 2016 se stala v rámci prestižního grantu Getting to know Europe rezidentkou Wilkinson College v Kalifornii.

 

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

01. 08. 2017