Galerie Ladislava Sutnara představí izraelské pouliční umění

Street art je neodmyslitelnou součástí Tel Avivu. Díky chystané výstavě budou moci jeho kouzlu podlehnout i návštěvníci Galerie Ladislava Sutnara. Ochutnávka izraelského umění zde proběhne od 14. září do 7. října.

Takzvané Delfinárium, obrovská zvířata od umělce Dedeho, nebo pouliční básně a texty jeho přítelkyně a umělkyně Nitzan Mintz, tvoří zásadní součást veřejného prostoru Tel Avivu. Vytvářejí tak venkovní galerii dostupnou každému, kdo prochází kolem. Umění na ulici neznamená jen vyznačování teritoria. Každá práce se vytváří speciálně pro dané místo, odráží kontext svého okolí a vyzývá k interakci.

Dede je jedním z nejviditelnějších současných telavivských umělců, který tvoří ve veřejném prostoru již od roku 2006. Svými projekty reaguje nejen na proměnu města a urbanismus, ale i na společenská a osobní témata. Nejznámějším Dedeho symbolem je náplast a často je označován jako Dede Bandaid. Význam jednotlivých náplastí se mění podle umístění, zároveň ale je univerzální náplastí na rány, které každý máme. Na různých místech Tel Avivu se objevují jeho obří zvířata, ale i značky a symboly, které reagují na tvar budov, stavební boom nebo připomínají již neexistující místa. Jeho dosud největším dílem je tzv. Dolfinarium.

Nitzan Mintz je izraelská umělkyně a básnířka, která stejně jako Dede tvoří zejména ve veřejném prostoru. Studovala výtvarné umění a kreativní psaní na Minshar College v Tel Avivu. Její básně jsou osobní, ale i aktivistické. Jsou psané s naléhavostí verbálně a vizuálně vyjádřit myšlenkové pochody v reakci na okolní svět, politické dění a společenské problémy. Nejvíce její tvorby je k vidění v jižním Tel Avivu, v místech známých prostitucí a kriminalitou. Nitzan vystavuje i v galeriích, účastnila se několika skupinových výstav např. v Nahum Gutman Museum v Tel Avivu, Neurotitan Gallery v Berlíně či Wilton's Hall v Londýně.

Loni v říjnu se Dede a Nitzan v Praze zúčastnili rezidenčního uměleckého program kolektivu Petrohradská. Zůstali tu přes tři týdny a hledali místo, kde by mohli pracovat. Na konci svého pobytu zde zanechali dvě velkoplošné malby na Žižkově. Dílo Ambitions na budově nakladatelství Argo a dílo Objects na divadle Ponec. Dodatečně také vytvořili instalaci v galerii JednaDvaTři v Petrohradské.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

05. 09. 2017