Vědecké hrátky a experimenty opět zaplaví centrum Plzně

Dny vědy a techniky Západočeské univerzity v Plzni se tradičně konají druhý víkend v září. Děti, rodiče i široká veřejnost se tak mohou v pátek 8. září a v sobotu 9. září od 9 do 17 hodin těšit na 35 expozic, které se rozprostřou nejen na plzeňském náměstí Republiky, ale i před Západočeským muzeem.
Dvanáctý ročník Dnů vědy a techniky přinese opět netradiční experimenty a vědecká „kouzla“.  Návštěvníci si můžou řadu věcí sami vyzkoušet a zjistit tak, že za oněmi „kouzly“ se skrývají základní fyzikální zákonitosti, které provázejí jejich každodenní život a o nichž třeba ani neměli tušení. Už názvy některých expozic zní velmi slibně: Cesta do minulosti v čase a prostoru, Fyzikální kratochvílení, Město versus divočina, Mozková herna, Staň se digitálním detektivem!, Zachraň naši základnu na Antarktidě!, Živá archeologie a mnohé další.
Malí i velcí budou moci obdivovat třeba novou studentskou formuli, za pomoci náhlavního displeje Oculus Rift se nechat vtáhnout do virtuálního světa nebo ovládat robotického slona postaveného z lega. Zájemci si můžou nechat změřit svůj biopotenciál a tělesnou kondici, a zjistit tak, jakou mají kapacitu plic nebo jakou sílu dokážou vyvinout při stisku. Vyzkoušejí si také počítačové modelování, chytrý hasičský oblek a za pomoci astronomického dalekohledu mohou pozorovat sluneční aktivitu.
Kromě technických a přírodovědných odvětví se představí také další obory, například zdravotnické, ekonomické a umělecké. Lidé si hravou formou zkusí naplánovat rozvoj území města Plzně, mají možnost nechat si změřit tlak, zkontrolovat ostrost zraku či vyzkoušet si, jak probíhá filmová animace. Pro nejmenší jsou připraveny tvůrčí dílny, starší zájemci se mohou přihlásit na prohlídku teplárny Plzeňské energetiky a poučit se, jak vzniká teplo a elektřina.
Svět vědy není určen pouze pro výzkumníky v bílých pláštích – věda může být naopak velmi zábavná, a hlavně nás v různých podobách provází v našem každodenním životě. Považuji za důležité, aby o tom děti a mladí lidé věděli již odmalička, nebáli se jí, a byli tak motivovaní ke studiu perspektivních oborů,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček.
Kromě Západočeské univerzity připravily letošní expozice také Církevní gymnázium Plzeň, Gymnázium Stříbro, město Plzeň – Centrum robotiky, Techmania Science Center, DEPO2015, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, Česká astronomická společnost, Witte Automotive
a Plzeňská energetika.
Vstup do všech expozic je zdarma, podrobné informace k programu jednotlivých expozic najdou zájemci na stránkách Dnů vědy a techniky. Na exkurzi do teplárny je třeba se předem zaregistrovat.
Dny vědy a techniky ZČU se i letos uskuteční za podpory města Plzně a Plzeňského kraje.

Důležité upozornění! Vzhledem k mezinárodní situaci jsme povinni respektovat opatření Policie ČR pro podobné akce, a proto jsme letos poprvé museli přistoupit k velmi výraznému omezení dopravy v centru města ve dnech 8. a 9. září mezi devátou dopolední a pátou odpolední v době konání Dnů vědy a techniky. Nebude dovolený vjezd na náměstí Republiky ani do přilehlých ulic Dominikánské, Františkánské a Dřevěné. Objízdná trasa pro svatby je stanovena takto: příjezd ulicí Pražskou - odjezd ulicí Solní. Přesný přehled uzavírek najdete na přiložené mapce.

Akce se koná za podpory Plzeňského kraje a města Plzně.

          

Galerie


Mapa rozmístění expozic.

Mapa uzavírek v době konání Dnů vědy a techniky 2017.

Celouniverzitní

06. 09. 2017