Absolventka ateliéru fashion design navrhla oblečení pro atopiky

Stanislava Malcová ve své tvorbě spojuje současné módní trendy s novými materiálovými možnostmi. Ve své diplomové práci na míru vytvořila oděvy pro kamarádky trpící atopickým ekzémem. Šití oblečení pro lidi se specifickými zdravotními problémy se chce věnovat i nadále.

„Zaujal mě materiál od značky CleverTex, který dokáže pomoci lidem s atopickým ekzémem. Cílovou skupinou mojí práce jsou mladé ženy s tímto onemocněním. Chtěla bych zlepšit jejich zdravotní stav oblečením, které doplní klasickou léčbu,“ říká absolventka fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Použitý materiál obsahuje vlákna s obsahem chitosanu, který působí protizánětlivě a je citlivý k podrážděné kůži. Zároveň se mladá designérka rozhodla používat pouze přírodní hedvábí, nebarvenou bavlnu ve formě úpletu a bambusový úplet. Další textilií je látka obsahující ionty stříbra a termoizolační materiál. Všechny tyto materiály jsou velmi příjemné pro pokožku. Hlavním účelem oděvů by měl být vysoký komfort při nošení a co nejmenší dráždění pokožky na místech postižených ekzémem.

„Šila jsem oblečení pro tři své kamarádky, které trpí atopickým ekzémem. Každý kus je tak šitý přímo pro konkrétní osobu,“ popisuje Stanislava Malcová. Ačkoliv je kolekce složená z oděvů pro tři různé lidi, působí jako ucelená linie. Vedle zdravotních aspektů ji spojuje minimalistický a funkční design a neutrální barevnost v odstínech jemné béžové.

„Kromě oděvů vzniklo i video nebo časopis, který přináší rozhovory o tom, jak konkrétní lidé snáší atopický ekzém, jak řeší výběr a nakupování oblečení a podobně,“ vysvětluje Malcová.

„Bylo pro mě důležité nejen to, aby šlo o funkční oblečení, ale i to, aby se v něm nositelky dobře cítily. Aby věděly, že vzniklo právě pro ně, a aby se jim líbilo,“ říká Stanislava s tím, že doufá, že by se její absolventská práce mohla stát základem a prvním odrazem k vlastní značce. „Oděvy z diplomky mám v plánu darovat třem dívkám, pro které vznikly. Bylo by skvělé, kdyby se mi podařilo navázat spolupráci s firmou, která tyto speciální materiály vyvíjí v Ústí nad Orlicí. Mým cílem by bylo šít oblečení pro konkrétní lidi a jejich specifické potíže,“ svěřuje se autorka.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

08. 09. 2017