Oceňovaná láhev dostane novou etiketu také od studentky Sutnarky

Studentka ateliéru Grafický design se umístila na třetím místě v soutěži o návrh etikety pro speciální edici prémiového nápoje Fruttimo. Samotná PET lahev, jejímž autorem je Marek Mikovec, získala v roce 2015 cenu odborné poroty světové soutěže World Beverage Innovation Awards.

Ilona Horníčková, studentka druhého ročníku magisterského studia, odeslala v květnu tohoto roku svůj návrh etikety do designérské soutěže. Tu vyhlásily Karlovarské minerální vody společně s organizací CZECHDESIGN. Totéž učinilo dalších 167 českých ilustrátorů a grafiků. Vítězové soutěže byli vyhlášeni v galerii CZECHDESIGN začátkem září. Ilonin návrh „Nakrájet“ se umístil na třetím místě. Skvělá zpráva putovala za Ilonou do Spojených států amerických, kde na naší partnerské škole Miami University, Oxford Ohio zahájila svoji stáž.

Pětičlenná porota hodnotila zejména svébytný a nezaměnitelný výtvarný a grafický autorský projev, soulad se značkou Fruttimo a vystižení obsahu nápoje (voda + džus). V porotě byli zástupci firmy i designérští odborníci. Grafický design autorka nepovažuje jenom za vizuální disciplínu, měl by být slyšet, chutnat a dopřávat hmatové a čichové požitky, což se autorce podařilo. Její návrh je ideově propojen s geometricky lámaným designem lahve – etiketa a lahev tak tvoří jednotný celek. Hlavním motivem je autorská abeceda navržená přímo pro etiketu Fruttimo. Inspirací jí byly nasekané kousky ovoce obklopené jemnými bublinkami, jež znázorňují pramenitou vodu. „Tvrdá a svým sdělením jednoznačně funkční věc. Ze všech prací, které se inspirují krystaly, se tady tento motiv promítá přímo do písma, čímž se velmi lišácky vyřešil nedostatek místa na etiketě,“ chválil návrh studentky porotce Štěpán Holič z grafického studia Lemon Design. 

Vyhlášení výsledků soutěž zároveň zahájilo výstavu 17 nejzajímavějších přihlášených návrhů, které budou v galerii CZECHDESIGN k vidění do 27. září. Krásné láhve s prémiovým nápojem a autorskými etiketami najdete v obchodech v průběhu příštího roku.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

12. 09. 2017