V Kollárovce vzniklo moderní lezecké centrum

Prostory nevyužívané tělocvičny vedle menzy se staly rájem pro milovníky boulderingu. Nové lezecké centrum V16 v Kollárově ulici má otevřeno denně od 14 do 22 hodin.

Nabídnout může hlavní boulderovou stěnu o ploše 180 metrů čtverečních, traverzovací stěnu velkou 98 metrů čtverečních či takzvanou mučírnu s plochami pro nácvik výkonnostního a specializovaného lezení. „Svým rozsahem se v rámci Plzně jedná o ojedinělé lezecké centrum,“ říká za ZČU ředitel provozu a služeb Antonín Nasler. Centrum V16 v univerzitních prostorách vzniklo díky iniciativě soukromého nájemce. ZČU se na projektu podílela rekonstrukcí šaten, toalet a umýváren.

Zájemci o lezení z řad studentů mají po předložení ISIC karty nebo jiného studijního dokladu nárok na zlevněné vstupné. Využití nově vybudovaných prostor nyní provozovatel nabízí i univerzitě a jejím fakultám.

Bouldering je specifickou formu lezení krátkých cest bez nutnosti jištění lanem. Lezou se cesty po předem určených barvách chytů od velmi snadných obtížností až po náročné. Lezení přirozenou formou zpevní a posílí trup, břišní svalstvo paže a svaly středu těla.

Galerie


Celouniverzitní

Hana PRAŽÁKOVÁ

20. 09. 2017