Nechoďte spát. Páteční noc patří vědcům

Dvanáct měst po celé České republice se v pátek 6. října stane hlavním dějištěm celostátní akce Noc vědců. Chybět při tom nebude ani Plzeň a Západočeská univerzita. Vše se odehraje od 17 do 23 hodin v prostorách Techmanie. ZČU zde bude reprezentovat fakulta strojní a výzkumné centrum RICE.

RICE – Regionání inovační centrum elektrotechniky příchozím představí chytrý zásahový oblek, který dokáže změřit teplotu, přítomnost plynů či radioaktivitu v místě pohybu hasiče. O všem systém informuje velitele zásahu. Součástí je chytrá rukavice, která umožňuje kontaktní i bezkontaktní měření teploty vzdálených předmětů. Během  Noci vědců budou mít zájemci možnost si oblek na vlastní kůži také vyzkoušet, a to přímo při hašení požáru nebo evakuaci osob z těžko přístupných míst.

Katedra energetických strojů a zařízení FST ukáže fungování Stirlingova motoru, který přeměňuje tepelnou energii na mechanickou práci, a dále pak vakuového zvonu, kdy odsáváním vzduchu z uzavřeného prostoru skleněného zvonu dochází k postupnému snižování tlaku v tomto prostoru. Postupně se tak dosahuje stavu blížícího se vakuu a zde umístěné předměty viditelně mění svůj objem.

Katedra materiálů a strojírenské metalurgie FST přichystala hned tři expozice, a to o tvoření oceli kováním, korozi a metalografii.

Svoji přednášku v multifunkčním sále přednese Jan Zdebor, proděkan pro spolupráci s praxí fakulty strojní, který se bude věnovat jadernému reaktoru jako lodnímu pohonu. Jeho vystoupení si zájemci mohou poslechnout od 20:15 do 21:00 hodin.

Po celou dobu akce platí snížené vstupné do expozic Techmanie. Činit bude 30 korun.

Galerie


Celouniverzitní

Hana PRAŽÁKOVÁ

02. 10. 2017