Školáci už mají indexy. Strojní fakulta zahájila Dětskou technickou univerzitu

Na slavnostní imatrikulaci ve středu 27. září přivítal děkan Fakulty strojní ZČU Milan Edl 38 dětí ve věku od 7 do 14 let. Školáci převzali indexy a zapsali se ke studiu na Dětské technické univerzitě. Té letos fakulta pořádá první ročník.

Cílem projektu je prostřednictvím plnohodnotné a smysluplné volnočasové aktivity přiblížit žákům prvního a druhého stupně základních škol svět techniky. Hned ve středu si děti prohlédly budovu fakulty, kde budou do května roku 2018 navštěvovat kroužky. Pod dohledem zkušených odborníků – pracovníků fakulty a partnerů z průmyslové praxe – si malí posluchači vyzkouší nespočet experimentů napříč všemi katedrami. Seznámí se tak s množstvím zařízení, kterými je fakulta vybavena. 

„Budou se věnovat 3D tisku z plastu a kovu, výrobě frézovaných zvířátek a figurek, chemickým experimentům, zkoumání vlastností materiálů, parní turbíně a větrné energii, výrobním strojům a zařízením. V neposlední řadě navštíví i Regionální technologický institut – výzkumné centrum Fakulty strojní ZČU,“ uvádí za organizátory Eva Krauzová.

„Naší snahou je ukázat žákům, že technika nejsou jen dlouhé a složité matematické výpočty, které vídají v učebnicích, na tabulích nebo fotografiích, ale že to může být především zábava,“ doplňuje děkan fakulty Milan Edl a dodává: „Byli bychom rádi, kdyby se podařilo alespoň část dětí pro techniku nadchnout a rozhodly se ji v budoucnu studovat.“

Jednotlivé aktivity budou probíhat vždy ve středu od 15 hodin. Celý program bude zakončen slavnostní promocí spojenou s předáním diplomů úspěšným absolventům z rukou děkana. Bližší informace o projektu jsou k dispozici na webu projektu.

Galerie


Fakulta strojní

03. 10. 2017